Utorak 14.06.2016.
11:29
Vestionline, Blic.rs

Zukorlić glasa i u Srebrenici?

A. Čukić
Novopazarac na biračkom spisku BiH

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, odnosno izvoda iz Privremenog centralnog biračkog spiska, bivši sandžački muftija i novopečeni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije uoči predstojećih lokalnih izbora u BiH vodi se kao stalni stanovnik Srebrenice.

Zanimljivo je da u CIK BiH, kao ni u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije za "EuroBlic" nisu uspeli da objasne kako je moguće to da čovek koji je državljanin susedne zemlje, koji ima stalno prijavljenu adresu stanovanja u Novom Pazaru i ko je na nedavno završenim izborima u Srbiji dobio mesto poslanika u državnom parlamentu, u isto vreme prijavljen kao stanovnik BiH.

- Privremeni birački spisak pravi se po automatizmu, odnosno u njega ulaze svi oni koji su bili prijavljeni kao glasači u prošlim izbornim ciklusima. Da li gospodin Zukorlić ima pravo da glasa na izborima u Srebrenici nije pitanje za nas, već za neke druge institucije u BiH i Srbiji - kaže portparolka CIK Maksida Pirić. U info-centru RIK Srbije "EuroBlic" je dobio sličan odgovor, pritom nas upućujući na administrativni odbor RIK u kojem nisu odgovarali na telefonske pozive.

Na privremenom biračkom spisku za Srebrenicu Muamer Zukorlić prijavljen je pod rednim brojem 778, na biračkom mestu u Domu kulture.

Tadašnji glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić je 23. avgusta 2012, uoči održavanja prošlih lokalnih izbora u BiH, formalno prijavio svoj boravak u Srebrenici zbog želje da, kako je tada govorio, pomogne pobedi bošnjačkog kandidata za načelnika opštine. Iz MUP RS je u novembru iste godine saopšteno da se ogroman broj prijavljenih odmah nakon izbora odjavio iz Srebrenice.

2024 © - Vesti online