Nedelja 12.06.2016.
19:37
Vestionline

Albanci besni: Srbija na Kosovu kao na dedovini

Tanjug
Povratničko naselje "Sunčana dolina" izazvala bes kod albanskog stanovništva

List "Zeri" preneo je izjavu bivšeg predsednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija o tome da Srbija gradi na Kosovu kao u dedovini, a u nastavku naveo da je izgradnja tog naselja zapravo srpska kolonizacija na slobodnom, nezavisnom i suverenom Kosovu.

Krasnići smatra da su tu, kako je rekao, "kolonizaciju omogućile politike normalizacije Hašima Tačija i Ise Mustafe, preko sporazuma iz 2013. i 2015. i dodao da je vidljivo povlačenje kosovskih lidera pred "agresivnom srpskom politikom".

Krasnići kaže i da su tamošnji lideri izjavljivali da će se Srbi integrisati u institucije Kosova, da je Srbija de facto priznala Kosovo, da će se skloniti "Park mira" i da neće sprečavati integraciju Kosova u međunarodne institucije...

- A mi ništa od ovoga nismo videli, šta više, sada vidimo kolonizaciju Kosova i povratak Srbije na Kosovo u najrazličitijim oblicima - rekao je on.

Frašer Krasnići iz pokreta Samoopredeljenje, kako piše "Kosovo Sot", kaže da zabrinjava spremnost svih kosovskih vlada da hrani "agresivne apetite Srbije" i da vlada koja je posvećena očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne bi dozvolila da unutar države bude stvoren paralelni etnički sistem.

- Za naš pokret ovo je ponovna kolonizacija Kosova, i neaktivnost vlade spram ove kolonizacije podrazumeva da vlada sarađuje sa vlastima Srbije - rekao je Krasnići.

Isti list citira i stručnjaka za pitanja bezbednosti Muhameta Keljmendija koji navodi da je kamen temeljac nove srpske države na Kosovu preko Asocijacije srpskih opštine postavljen još 2013. i 2015.

Mediji na albanskom jeziku navode i da investicija Vlade Srbije u opštini Zvečan predstavlja početak ponovne kolonizacije Kosova od strane Srbije, kao i da postavljanje kamena temeljca podrazumeva isejlavanje kosovske strane sa severa Kosova.

Stručnjak za međunarodne odnose Adlum Ramadani kaže da je izostanak transparentnosti u dijalogu doveo do cepkanja Kosova na deliće "koje smo polako izgubili", a taj gubitak je, prema njegovim rečima, ugrozio državnu stabilnost Kosova.

2024 © - Vesti online