Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.06.2016.
04:00
J. L. Petković - Vesti A

Počinje gradnja Sunčane doline

Nakon dve godine najava i nekoliko predstavljanja projekta, u Zvečanu je juče položen kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja Sunčana dolina, sa oko 300 kuća na severu Kosova i Metohije.

V. Sekulić
Najava bolje budućnosti: Marko Đurić i vladika Teodosije pored makete naselja

žU njemu će moći da živi oko 1.500 povratnika. Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić najavio je to "istorijski korak ka povratku srpskog naroda na KiM", ističući da je to veliki dan za Srbe sa Kosova koji su pre 16 godina proterani u centralnu Srbiju.

Najavljujući i da se prvo povratničko naselje gradi u podnožju drevne nemanjičke tvrđave. Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević smatra da će naselje biti održivo.

- Sa ekonomskog aspekta svaka porodica koja se bude uselila dobiće makar jedno radno mesto, sa bezbednosnog ovde neće moći da se puca na srpske porodice i neće moći da se pale srpske kuće - rekao je Todosijević za RTS.

On je podvukao da će naselje biti moderno, povezano infrastrukturom i svim drugim pratećim objektima, da će biti izgrađena ambulanta, crkva, tržni centar.

Ne zaboraviti i ostale opštine

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić smatra da projekat Sunčana dolina treba da bude sproveden i u nekoj od opština južno od reke Ibar. On je rekao da to daje pozitivan odgovor na mnoga pitanja koja raseljena lica imaju.
- Mi to želimo da uradimo, prosto sve ono što može doprineti rešavanju problema raseljenih lica treba primeniti - kazao je Jevtić.

Sunčana dolina je projekat oko koga su jula prošle godine potpisali Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i Opština Zvečan, ali i kako je najavljeno sa srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi. Episkop raško-prizrenski Teodosije kaže da je projekat od velikog značaja.

- Naš prioritet je da sačuvamo našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju, da sačuvamo svoje vekovne svetinje koje smo nasledili od naših vladara, da sačuvamo prisustvo srpskog naroda na tim prostorima. Ovaj projekat je jasan pokazatelj da još imamo snage u vremenu u kome živimo i da ništa ne zaostajemo za velikim precima - kazao je on.

Ipak, kosovsko ministarstvo prostornog planiranja tvrdi da naselje ne može biti građeno ako nije u skladu sa kosovskim zakonima.

- Projekat ne može biti sproveden bez potpisivanja međudržavnog ugovora. Za izgradnju je potrebno da ovo ministarstvo i opštine Severna Mitrovica i Zvečan odobre opštinske urbanističke planove. Nijedan objekat na teritoriji Kosova ne može biti realizovan ukoliko nije u skladu sa kosovskim zakonima, a svaka građevinska aktivnost koja nije u skladu sa zakonima biće sankcionisana - navelo je ministarstvo.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2016. 10:14
Već do 2013. Bugarska je izgubila 60% radnih mesta, ostala bez ljudi i pretvorila se u koloniju pod političkom upravom EU. Najbolja „paradajz-republika“ u svetu prestala je da proizvodi paradajz! U današnjem receptu čuvene šopske salate u Bugarskoj se nalaze turski (ili jordanski) „plastični“ paradajz; „bugarska paprika“ iz Holandije i Makedonije, luk iz Kine i francuski sir. Na lokalnom tržištu više nema bugarskih sokova od paradajza, ali zato ima holandskih napretek. Čak 80 odsto svih vrsta povrća i voća su uvozni.Bugari vole da se spasavaju pojedinačno. Popularna je šala: „Bugarska ima dva izlaza iz krize – terminal 1 i terminal 2 na aerodromu“. Mladi, talentovani i uporni pakuju stvari i beže ne osvrćući se i ostavljajući stare da umiru u selima. Sever zemlje gde nezaposlenost (po zvaničnim podacima) iznosi 60% (!) – opusteo je
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online