Utorak 07.06.2016.
14:30
Vestionline

"Nema pomirenja dok se ne prizna genocid u Srebrenici"

youtube,com
Opet širi netrpeljivost među narodima: Husein Kavazović

- Znate šta se sve desilo od jula prošle godine. Prvo je sprečena rezolucija o genocidu u UN-u. Političke snage bosanskih Srba ometaju donošenje takve rezolucije u Parlamentu BiH. I mi pričamo o nekom pomirenju. Ubeđen sam da nema pomirenja dok se genocid ne prizna -  kazao je Kavazović i dodao:

Genocid se u Srebrenici mora priznati i to bi bila jedina ispravna stvar.

Gostujući na regionalnoj N1TV, Kavazović je na pitanje šta će se desiti u budućnosti ukoliko odnosi ostanu ovakvi kakvi su sada, rekao da u RS postoje krajevi gde se negira bosanski jezik, gde se Bošnjacima ne dozvoljava zaposlenje i na sve načine im se otežava život.

- To je ono što ja govorim, o puzajućem etničkom čišćenju u Republici Srpskoj - rekao je Kavazović koji se protivi izboru predstavnika srpskog naroda na čelo srebreničke opštine.

Kavazović, koji je smatran umerenijim verskim liderom u odnosu na njegovog prethodnika Mustafu Cerića, kaže da je prirodno to što je pozvao Bošnjake da imaju obavezu prema Srebrenici i da ne dozvole da na vlast u toj opštini dođe neko iz reda srpskog naroda, neko ko, kako je rekao, negira genocid.

Srbi - Vlasi i četnici

Upitan zašto je nedavno Srbe nazvao Vlasima (pogrdni naziv za Srbe u vreme osmanlija), Kavazović kaže da je to rekao u ljutnji, ali da kada Srbe nazove četnicima oni se time, ističe, ponose.

Na pitanje da i je spreman da se izvini zbog toga, Kavazović je rekao da mu je žao ako je uvredio neke od prijatelja, ali da mu zbog onih drugih, koji negiraju genocid, nije žao i da se ne želi izviniti.

Kavazović je prokomentarisao odluku da se zabrani prisustvo na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici onima koji negiraju genocid, rekavši da taj Memorijalni centar nije u nadležnosti Islamske zajednice, ali da jeste u tom slučaju bi, kaže, bio saglasan sa tim.

2024 © - Vesti online