Ponedeljak 06.06.2016.
16:14
Vestionline

"Pustinjski jastrebovi", Asadove snage i "ruski prijatelji" svom snagom jurišaju na Raku

Reuters
Džihadisti nemaju kud: Vojska napada sa kopna, Rusi iz vazduha

AP prenosi i navode sirijske državne agencije SANA da trupe napreduju pod zaštitom vazdušnih napada koje izvode sirijsko ratno vazduhoplovstvo i "ruski prijatelji", što je je termin koji se odnosi na ruske vazduše napade. U izveštaju je navedeno da vladine trupe sada kontrolišu područje Zakije, na oko 40 kilometara od Tabke.

AP podseća da je vojna baza Tabka pala u ruke Islamske države kada su ekstremisti pre dve godine uspeli da odatle potisnu sirijsku vojsku, a iste godine islamisti su zauzeli i Raku. Pripadnici Islamske države se poslednjih nekoliko nedelja bore na više frontova u Siriji i Iraku, a estremisti su pod sve većim pritiskom nakon gubitka teritorija koje su kontrolisali.

U isto vreme, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštava da je najmanje 17 ljudi ubijeno u napadu sirijskih i ruskih aviona na pijacu u provinciji Deir ez Zor na istoku države.

Kako je navedeno, vazdušni napadi su izvršeni na grad grad Al Ašara, oko 60 kilometara jugoistočno od glavnog grada pokrajine Deir ez Zor.

U saopštenju "Opservatorije" sa sedištem u Velikoj Britaniji se navodi da je među poginulima osmoro dece, a zbog velikog broja teško povređenih lica, očekuje se povećanje broja žrtava.

2024 © - Vesti online