Subota 04.06.2016.
17:46
Vestionline, Jutarnj.hr

Može li "novac iz helikoptera" da spasi evropsku ekonomiju?

A. Čukić
Ostaje da vidimo hoće li ovaj koncept zaživeti

Deflacija koja je nastupila u većini evropskih zemalja dugoročno može biti izuzetno opasna. Poslodavci smanjuju broj radnika i plate što tera ekonomiju u dalji kolaps, a sve to je prouzrokovano padom cena roba i usluga.

Problem deflacije može da se reši na više načina, a jedan od mogućih je koncpt ekonomiste Miltona Fridmana iz 1969. godine i poznat je kao "novac iz helikoptera". Prema njemu centralne banke uvek mogu održati zdrav rast ponude novca, jer im na raspolaganju uvek stoji štampanje novčanica i "bacanje novca iz helikoptera na izgladnelu ekonomiju".

Najjednostavniji, a svakako i najelegantniji način jeste da se podeli fiksni novčani iznos svim građanima, npr. 500 evra po stanovniku u svim zemljama članicama EU.

Lord Adair Tarner, bivši šef britanskog Zavoda za finansijske usluge je pre dva dana na londonskoj konferenciji o transformiranju finansija predložio ovu ideju kao jedno od rešenja finansijske krize.

- Nalazimo se u toliko dubokoj deflacijskoj zamci da bi trebalo razmisliti o novcu iz helikoptera. Ne bismo to smeli smatrati ludom idejom, ali nije ni lek za sve bolesti. Treba nam kao deo kutije s alatima. Jednom kada ga imamo u kutiji, trebalo bi ga oprezno koristiti, ali ne smemo ga smatrati neprihvatljivim - rekao je Tarner.

Mnogi su se složili da ovakvo posmatranje stvari predstavlja "zanimljiv koncept".

2024 © - Vesti online