Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2016.
04:48
B. Božin - Vesti A

Evropski čelik pred kolapsom

Uprkos brojnim alarmantnim signalima da bi čelik iz Kine, koji se prodaje po bagatelnoj ceni, mogao da uništi domaću proizvodnju, Evropska unija za razliku od SAD još uvek nije ništa preduzela. Na taj način doveden je u pitanje opstanak jedne od najvažnijih industrijskih grana, što bi imalo nesagledive posledice po evropsko tržište rada, piše analitički portal Dojče virtšafts nahrihten.

Reuters
Radnici čeličana u Briselu: Protest zbog kineskog čelika

Planski ili ne, Kina vodi trgovinski i valutni rat protiv ostatka sveta na taj način što veštački umanjuje cene robe za izvoz i manipuliše kursne indekse svoje valute onako kako joj to odgovara.

Međunarodne finansijske organizacije već su ranije ukazivale na ove činjenice i na kinesku praksu da sav višak svojih proizvoda "prelije" na svetsku pijacu po toliko niskim cenama koje ne mogu biti ekonomski održive, da na taj način ciljano uništava konkurentske firme i ugrožava čitave industrijske grane.

Trenutno je na redu evropska industrija gvožđa, koja se nalazi pred kolapsom.

Razlog je jednostavan: Jeftino proizveden, a uz to još i tajno državno subvencionisani čelik, preplavio je svetska tržišta. Kina je poslednjih godina ogromnim kreditima napravila izuzetno veliki broj čeličana sa kapacitetom koji u ogromnom procentu prevazilazi domaće potrebe: za samo nekoliko godina, zemlja koja je morala da uvozi gvožđe došla je do toga da je lane proizvela više od polovine svetskog čelika! Kako je u samoj Kini potražnja opala, sav višak se usmerava ka izvozu, tako da je prošle godine u odnosu na 2014. izvoz udvostručen.

Za ovu godinu predviđeni zastoj u kineskim građevinskim projektima samo će uvećati količinu gvožđa slobodnu za izvoz, a to je količina koja prevazilazi, na primer, kompletnu japansku proizvodnju, iako je to zemlja koja je drugi najveći proizvođač čelika!

Uz niske cene koje Kina postiže ovim količinama, dolazi još i to da je obaranjem sopstvene valute - kineski izvoz dodatno pojeftinio.

Put u propast

EU ćuti jer se nada da će zauzvrat Kina otvoriti svoja vrata za robu koja dolazi iz Evrope. Mada je 2013. godine Unija predstavila program Agenda 2020 koji predviđa da se do te godine Evropa na svetskoj rang-listi proizvodnje etablira sa oko 20 odsto BIP (bruto industrijskog proizvoda) nasuprot sadašnjih 15, može se desiti da evropska industrija do tada već završi u muzejima.

Amerika je krajem prošle godine uvela dodatni porez na kineski čelik kako bi zaštitila sopstvenu proizvodnju, ali EU još ne čini gotovo ništa da zaštiti sopstvene fabrike i radnike, tako da preti velika opasnost da se desi isto što je već viđeno u drugim industrijskim granama.
Tako je Kina već uništila tekstilnu industriju, industriju obuće i kože i proizvodnju cipela, na primer, u Italiji i Portugalu, kao i proizvođače obnovljivih izvora energije u Nemačkoj i Španiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online