Utorak 31.05.2016.
21:22
Lj. Ivanović - Vesti

Kinezi spremaju otkaze u Smederevu?

Tanjug
Šta piše u ugovoru: Ministar Željko Sertić

U Vladi Srbije nezvanično kažu da Hestil ima praksu da sam proceni u kojem segmentu ima viška ili manjka radnika jer je staru podelu poslova pravio bivši vlasnik.

Tokom pregovora o prodaji čeličane, premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima su bila puna usta priča o tome kako je "zaštita interesa radnika" glavni prioritet, ali u više od hiljadu stranica ugovora nema ni slova koje bi ta prava štitila.

Istina, Kinezi nisu rekli da višak postoji, ali je činjenica da vlasti mogu samo da veruju na reč novom vlasniku čeličane da neće biti otkaza.

Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare, potvrdio je da ni u jednom dokumentu nije navedena obaveza Kineza da preuzmu sve radnike i kratko rekao:

- Verujemo im na reč.

Ruku na srce, pravo je novih vlasnika da proizvodnju upodobe prema svom sistemu rada, ali, ako se uzme za ozbiljno da će Hestil povećavati obim proizvodnje, možda viška zaista i ne bude. Ipak, više niko u Vladi Srbije ne želi da se zakune da će zaista svih pet hiljada radnika i zadržati radna mesta.

2024 © - Vesti online