Petak 27.05.2016.
13:43
Vestionline

Kovač: Srbija prvo da položi prijemni, pa tek da upiše fakultet!

commons.wikimedia.org
Prvo ispunjenje zahteva, pa pristupanje EU: Miro Kovač

Kovač je pristup Srbije Evropskoj uniji i otvaranje poglavlja uporedio sa upisom na fakultet i biranjem "štiva" za prijemni ispit.

- Cilj je da Srbija otvori to poglavlje o pravosuđu, ali kao na fakultetu, pre nego što se upišete morate da položite prijemni ispit. A to su u ovom kontekstu, pregovori za to poglavlje, a mi do toga nismo ni došli - izjavio je Kovač.

Prema njegovim rečima, "u fazi smo razgovora o 'štivu' za taj prijemni ispit".

- Hrvatska je jasno rekla koje je to štivo, odnosno zahtevi. A to je saradnja sa Hagom, koja mora biti potpuna, zatim poštovanje manjinskih prava, odnosno hrvatske manjine, za koju želimo da bude zastupljena u Skupštini Srbije, i takozvana regionalna jurisdikcija, gde kažemo da Srbija ne može da bude nadležna za sve ratne zločine uključujući i one koji su se desili u Hrvatskoj - poručio je Kovač.

Ustašizacija

On je dodao da, što se odnosa sa Srbijom tiče, tu je sitacija bolja, kao i sa ostalim susedima, "mada u medijima ima provokacija na temu fašizacije i ustašizacije", ali da Hrvatska ne to "ne reaguje i prilično je smirena".

- Očekujemo da se tamo formira nova vlada sa kojom ćemo sarađivanti na dobrobit i Srba i Hrvata. To je naša obaveza i zavet i biću tome veoma predan - izjavio je Kovač na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

2024 © - Vesti online