Sreda 25.05.2016.
03:00
A. Vučićević - Vesti

Ne žale novac za Petrovićeve slušalice

Promo
Sluh za biznis: Dragan Petrović (prvi zdesna) i ortaci

Petrović, koji je doktorirao na Univerzitetu Berkli u oblasti zvučnih signala, je sve ovo smislio zajedno sa kolegama iz Australije, Kajlom Slejterom, stručnjakom za psihoakustiku, i Lukom Kembelom, otorinolaringologom.

- Njih dvojica su došli na ideju da naprave slušalice koje će se medicinskim tehnikama koje se koriste za slušne aparate prilagoditi sluhu pojedinačne osobe, a mene su kontaktirali kao nekoga ko bi tu ideju mogao da pretvori u proizvod - objašnjava za "Vesti" Dragan Petrović.

On je zbog ovog projekta napustio kompaniju u kojoj je radio deset godina, i posvetio se osnivanju nove firme Nura koja treba da proizvodi ove jedinstvene slušalice.

- Razvili smo tehnologiju kojom slušalice automatski mere naš sluh, i adaptiraju muziku koja onda svira "samo za naše uši". Tako će svako moći perfektno da čuje svaki ton. Tri i po meseca smo proveli u Kini koja je najnaprednija u ovoj oblasti, pripremajući se za proizvodnju - rekao je Petrović.

Ideja je predstavljena na internetu, a korisnici sajta Kickstarter su je sa oduševljenjem prihvatili.

- Za deset dana donirano nam je preko 500.000 dolara. Prikupljanje donacija za realizaciju projekta će trajati do sredine jula, nakon čega krećemo u proizvodnju slušalica - kaže sagovornik "Vesti" i priznaje da je očekivao da će se ljudima patent veoma dopasti, ali se ipak nije nadao ovolikoj podršci.

Pravi dom i dalje u Nišu

Petrovićevi roditelji, bivši profesori Elektrotehničkog fakulteta u Nišu, pozvani su pre 27 godina da svoj naučni rad nastave u Americi. Tako je i Dragan dobio priliku da se školuje na prestižnim univerzitetima. On, međutim, ističe da je Niš i dalje njegov pravi dom.


 

2024 © - Vesti online