Ponedeljak 23.05.2016.
19:58
D. Lukić - Vesti

Ples "strašila" na Temzi

Reuters
Važan ispit u junu: Patriote na obe strane fronta

Ovo je jedan iz serije "strašila" koje je u nedelju objavilo rukovodstvo fronta za odlazak Ujedinjenog kraljevstva iz EU.

Opet po strancima

Migracija na Ostrvo je takođe veliko "strašilo" u kampanji pred referendum. Slobodno kretanje ljudi u prostoru Unije, već je u Britaniji postalo krupno nacionalno pitanje, zbog masovnog, nekontrolisanog priliva imigranata i posledično - gubitka radnih mesta za domaće stanovništvo.

Da pojača dejstvo apela, "Bregzit" alarmira zemljake da će, ako Britanci načine ovako "katastrofalnu grešku" ostajući u Zajednici, "teroristi i otmičari iz pomenutih zemalja - kandidata za članstvo u EU - uneti u prostor Zajedničkog evropskog tržišta, slovom i brojem, 12 miliona i 726.000 komada vatrenog oružja!

Do referenduma u Britaniji ostalo je manje od mesec dana, a ovo uterivanje straha u kosti građana samo je epizoda iz priče koja se razigrala na Ostrvu u bici za svaki glas.
Istraživanja javnog mnjenja i dalje najavljuju bitku "prsa u prsa", do poslednjeg dana i poslednjeg neodlučnog Britanca .

Predsednik vlade, Dejvid Kameron, predvodnik fronta za ostanak u Uniji, oglasio se autorskim tekstom u nedeljnom "Tajmsu" da lično opomene narod kako će ako odluče li da glasaju za izlazak iz EU, ta greška da ih udari tamo gde su najosetljiviji - jer će osiromašiti svakog građanina za najmanje tri odsto, a svaka od 28 miliona porodica biće na šteti, samo za hranu i piće - ravno 120 funti. Cene odeće i obuće skočiće za pet posto, preti dalje Kameron naciji i pita je da li je izlazak iz Unije vredan ovolikog troška i štete?

Kao po dogovoru, grupa evrofila sa područja trgovine i biznisa, među njima šefovi četiri vodeća nacionalna trgovinska lanca oglasila se u londonskom "Mejlu" da i ona upozori stanovništvo kako bi odlazak iz EU "bio katastrofa" - cene bi kažu skočile, zajedno sa inflacijom, funta bi se sunovratila, a sve bi to prouzrokovalo masovan gubitak radnih mesta...

Sa druge strane fronta, osam renomiranih stručnjaka okupljenih u grupi "Ekonomisti za Bregzit", objavljuje njihov antievropski Manifest - zbirku "neoborivih fakata" po kojima bi napuštanje Unije dovelo do "procvata privrede" za precizno 40 odsto, u sledećih deset godina, a cene bi, oslobođene briselskih tarifa - pale za osam odsto!

2024 © - Vesti online