Petak 20.05.2016.
18:49
Vestionline

SAD: Saradnja sa Rusijom? Nema šanse!

Reuters
SAD odbija da uskladi svoje vojne aktivnosti sa Rusijom

U petak je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da Moskva predlaže Vašingtonu da od 25. maja pristupe zajedničkom planiranju i izvođenju vazdušnih napada na odrede Nusra fronta i nezakonite naoružane formacije u Siriji. 

Prema njegovim rečima, Rusija zadržava pravo da od 25. maja jednostrano bombarduje teroriste koji nisu prihvatili primirje. 

- Imamo memorandum o uzajamnom razumevanju sa Ministarstvom odbrane Rusije koji treba da zaštiti bezbednost letova naših posada koje deluju u Siriji. Do sada je memorandum bio efikasan i mi ga i dalje koristimo. Ne sarađujemo i ne usklađujemo svoje operacije sa Rusima - rekao je predstavnik Pentagona. 

- Kako je rekao ministar (odbrane SAD Ešton Karter), ruske operacije podržavaju i pomažu režim predsednika Sirije Bašara al Asada koji doliva ulje na vatru. Potpuno smo usredsređeni na slabljenje i uništenje ID-a - dodao je on.

- Pored memoranduma, sa Rusima delimo približne geografske koordinate u kojima snage koalicije mogu da vode operacije i savetujemo im da se uzdržavaju od tih teritorija. Do sada su oni to poštovali - zaključio je predstavnik Pentagona.

2024 © - Vesti online