Četvrtak 19.05.2016.
03:30
Vestionline

Oprez: Ovi simptomi ukazuju na tihi srčani udar

pixabay
Ako prepoznate tihi srčani udar, možete sprečiti i ozbiljan napad koji vam može ugroziti život

Naime, stručnjaci tvrde da je čak 45 odsto ljudi koji sudoživeli srčani udar imalo i takozvanu "tihu" verziju ovog opasnog stanja za koje najčešće smatraju da je u pitanju istegnut mišić ili problem sa varenjem. Drugi simptomi uključuju neobjašnjiv umor i neugodnost u gornjem delu leđa ili ruku bez direktnog bola, prenosi "Indipendent".

Ovi tihi srčani udari mogu da izazovu podjednako opasne posledice kao i srčani udari koje prepoznajemo istog trenutka.

Međutim, njih ne prate uobičajeni simptomi bola u grudima ili rukama i pacijenti uglavnom ne traže pomoć koja bi mogla da spreči i "pravi" srčani udar.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Američke asocijacije za očuvanje srca otkrilo je da se osobe koje dožive tihi srčani udar nalaze u tri puta većoj opasnosti da umru od bolesti srca. Ovakvi napadi češće pogađaju muškarce, ali su znatno opasniji po žene koje su u većem riziku od smrti.

Vrlo je moguće doživeti "tihi" srčani napad bez svih uobičajenih simptoma kao što su bol u grudima i povećana anksioznost. U tom slučaju, nedostatak daha može da predstavlja jedini simptom.

Osobe koje su doživele ovakav napad potrebno je lečiti kao i sve druge pacijente koji su imali srčani udar i preporučuje se ostavljanje cigareta, smanjenje telesne težine, kontrola holesterola i krvnog pritiska i vežbanje.

2024 © - Vesti online