Utorak 17.05.2016.
02:00
D. Petrović - Vesti

I Srbi glasali protiv Putina

Reuters
Pobeda na krilima antiruske politike: Džamala svečano dočekana u Ukrajini

Ali, sve to pada u vodu posle finala i brojni evropski mediji od Velike Britanije do Rusije slažu se u jednom - politika je pobedila muziku!

Skandal oko trijumfa ukrajinske pevačice Džamale koja je pobedila sa numerom "1944" ne stišava se, a kumovao mu je i srpski žiri koji je Ukrajini dodelio maksimalnih 12 poena. Iako je uporno tvrdila da je ova pesma posvećena njenoj baki i Staljinovom progonu Tatara, Džamala je posle pobede priznala da je uspela da prevari Evropu i otvoreno kaže da njena pesma jeste politička!

- Naravno da se radi i o 2014. godini. Zamislite, kreativna ste osoba, pevač, ali dve godine ne možete da odete kući. Šta bi trebalo da uradim, samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? - rekla je Džamala, koja kroz svoju pesmu kritikuje rusku aneksiju Krima.

Naravno, Rusi su besni ne samo zato što je njihov predstavnik Sergej Lazarov uprkos izuzetno skupom nastupu završio na trećoj poziciji, već i što je politika ovog puta preuzela primat, pa za ruske medije nema dileme - pesma jeste politička. Čak i britanski "Gardijan" finale Evrosonga u Švedskoj naziva najpolitizovanije do sada. Ulje na vatru dodatno su dolili Ukrajinci koji već postavljaju uslove ko će iz Rusije smeti da dođe iduće godine u Kijev.

- Na Evroviziji 2017. godine neće moći da nastupe predstavnici Rusije koji podržavaju "rusku agresiju u Ukrajini" - saopštio je ukrajinski poslanik Anton Geraščenko u intervjuu za radio Govori Moskva.

Prema njegovim rečima, na festivalu će moći da učestvuju samo oni pevači koji prihvataju da su "zauzimanje Krima i okupacija dela Donbasa zločin". Inače, ministarstvo kulture Ukrajine još prošle godine objavilo je crnu listu ruskih umetnika koji po mišljenju ukrajinskih vlasti "stvaraju pretnju nacionalnoj bezbednosti" te zemlje, a na spisku se nalazi više od 80 lica.

Nisu ciljali Staljina

Evrosongom i ukrajinskom pobednicom u svom uvodniku u "Politici" bavio se i Muharem Bazdulj, književnik i analitičar.
- I sama Džamila je nakon pobede izjavila da je to zapravo pesma o 2014. i aneksiji Krima od strane Rusije. Ispade tako da 1944. nije zapravo 1944. već 2014. godina, što će reći da negativac zapravo nije Staljin, nego Putin. Tako je Džamila  svoju savremenu političku pesmu izmestila u istoriju. Organizatori Pesme Evrovizije očigledno se trude da izbegnu najdirektiniju moguću politizaciju, što onda ostavlja prostor za ovakve intervencije - napisao je Bazdulj.

Mešanje politike u muziku i Evrosong nije novina, bilo je toga i ranije, ali nikada ovako otvoreno kao sada. Politički momenat postoji od početka takmičenja koje je i nastalo pre 61 godinu kao pokušaj ujedinjenja Evrope kroz muziku, a ove godine je to pokušaj političkog obračuna dve zemlje i Evrope koja to mrtva 'ladna gleda kao da su Ukrajina i Rusija na mesecu, ne na istom Starom kontinentu, te da se sve što se dešava u ove dve zemlje neminovno odražava i na sve ostale.

Kremlj za poštovanje pravila

Evrovizija ima svoja pravila koja važe za sve države učesnice i Ukrajina, kao domaćin ovog takmičenja 2017. godine, moraće i da ih poštuje, izjavio je portapol Kremlja Dmitrij Peskov.
Na pitanje da li Rusija treba da preskoči Evroviziju koja će naredne godine biti održana u Ukrajini, Peskov je rekao da je "rano da se izvlači sablja".

A gde je Srbija u svemu tome? Kao i obično podeljena između zvanične politike i onoga što kaže narod, odnosno u ovom konkretnom slučaju između glasova srpskog žirija i rezultata glasanja publike. I dok na sajtu RTS-a još uvek nema podataka o glasovima srpskog žirija i publike, na zvaničnom evrovizijskom sajtu sve je napisano crno na belo.

Srpski žiri u kome su bili muzičar i pevač Nikola Čuturilo Čutura, pevačica Ana Milenković, pevačica Marija Marić Marković, poznatija kao Mari Mari, kompozitor Vladimir Grajić Graja i njegov kolega Slobodan Marković Rusiji je dao jedan poen, a maksimalnih 12 bodova Ukrajini.

Ali, srpski gledaoci su glasali drugačije, pa su Rusiji dodelili maksimalnih 12 poena, a Ukrajini sedam. Ovakva razlika između glasova srpskog žirija i publike za neke je potpuno (ne)očekivana, a za druge prilika da se zapitaju - da li je i po čijoj direktivi glasao srpski žiri?

- Ne, nije bilo bilo kakvih pritisaka, niti sugestija. Svaki član žirija je glasao po sopstvenom nahođenju, potom su se svi naši glasovi sabirali i tako se dobio konačan rezultat. Ja sam sve izvođače gledala isključivo sa muzičke strane, njihov kompletan muzičko-vizuelni nastup, da li me je i koliko neka pesma dirnula. Nisam se vodila nikakvim motivima, posebno ne političkim, već isključivo umetničkim. Meni lično se devojka iz Ukrajine najviše dopala, mada su mi se dopali i predstavnici Litvanije i Belgije - kaže za "Vesti" Ana Milenković, član žirija i pevačica koja je 2007. godine bila član Bjuti kvinsa kada su sa Marijom Šerifović pobedili u Finskoj.

Ona je prokomentarisala i ogromnu razliku u glasovima između našeg žirija i publike.

- Kako sam i sama izvođač znam da publika na to gleda potpuno drugačije. Našim gledaocima se očigledno dopao nastup Rusa, koji je da se razumemo, sa te tehničke strane zaista bio fantastičan. Ja sam, opet kažem, ocenjivala pesme, nisam se bavila politikom već isključivo muzikom - ističe Ana Milenković.

Rogozin: Poslaćemo im Šnurova!

Potpredsednik ruske vlade Dimitrij Rogozin predložio je da Rusija iduće godine u Ukrajinu pošalje grupu Lenjingrad Sergeja Šnurova.
- Na sledeću Evroviziju poslaćemo Sergeja Šnurova. On sigurno neće pobediti, ali će ih sve poslati gde treba - napisao je Rogozin na Tviteru, a prenosi Interfaks.
Šnurov je lider grupe Lenjingrad iz Sankt Peterburga poznat po ekscentričnim pesmama u kojima često koristi pogrdnu leksiku i psovke.

Politika umešala prste

Neočekivana politizacija nedavno završene Pesme Evrovizije u Stokholmu dovela je do ogorčene reakcije i gledalaca u Nemačkoj zbog zloupotrebe ovog takmičenja u političke svrhe. Na društvenim mrežama nalaze se stotine komentara iz praktično svih evropskih zemalja, a gledaoci širom kontinenta tvrde da su žiriji javnih televizija, koje su sve u vlasništvu države, za pobedničku pesmu glasali ne zbog umetničke vrednosti, već zbog jasne političke poruke. Negativnih komentara na Fejsbuku je toliko da je očigledno da pretpostavka o "Putinovim trolovima", čime su neki pokušali da objasne proteste, jednostavno ne pije vodu.

Gotovo jedinstvena ocena komentatora je da je dosadašnja praksa koja je zabranjivala politički motivisane tekstove bila dobra, a da je takmičenje postalo tako popularno upravo zato što je bilo mesto na kome je isključena politika i na koje se dolazilo zbog muzike. Sada je Evrovizija uvučena u sukob Rusije i Ukrajine, što bi moglo trajno da uništi duh takmičenja.

Već sada se naziru nadolazeći problemi u vezi sa organizacijom takmičenja sledeće godine u Ukrajini. Pošto pobednička pesma govori o progonu krimskih Tatara 1944. godine, jedan političar ove zemlje je već najavio da će Pesma Evrovizije 2017. godine biti održana na Krimu. Ruska državna televizija RT je odmah odgovorila da će to biti nemoguće i da je moglo da se desi samo da je pobedila ruska pesma, jer se Krim referendumom otcepio od Ukrajine i pripojio Rusiji.

Nemački portal Dojče virtšafts nahrihten navodi i to da je na internet stranici prvog programa državne televizije ARD potpuno prećutana činjenica da je ruska pesma od publike dobila najveći broj glasova.

"Inače, ARD podvlači da je u temelju Evrovizije razumevanje među narodima. Kada se sada pogledaju aktuelne reakcije gledalaca koji se sukobljavaju zbog politizacije takmičenja, možemo da konstatujemo da je ova ideja na takmičenju 2016. godine definitivno propala", komentariše ovaj portal.

B. B.

2024 © - Vesti online