Ponedeljak 16.05.2016.
12:11
Vestionline

Hrvatska najsiromašnija među državama sa istoka EU, i stanje je sve gore

Tanjug
Hrvatska najsporije izašla iz recesije

Ekonomski analitičari upozoravaju da bi se razlika u standardu između Hrvatske i zemalja Istočne Evrope mogla udvostručiti.

Prema ekonomskim grafikonima, Hrvatska se od 1989. godine "nije pomakla s mesta" i znatno zaostaje za drugim tranzicionim zemljama.

Analitičar Svetske banke Marčin Pjatkovski pokazuje u studiji da hrvatska ekonomija stagnira, to jest da je u blagom minusu u odnosu na 1989. godinu, dok je najuspješnija Poljska, čiji je BDP od 1989. do 2013. godine udvostručen.

Da Hrvatska ima ozbiljne strukturne probleme, videlo se i tokom poslednje krize, jer je među zemljama EU najsporije izašla iz recesije u kojoj je bila čak šest godina, navode ekonomski portali.

Stope rasta koje su sada prisutne (ispod dva odsto) nisu dovoljne ni za servisiranje kamata na javni dug, a pogotovo nisu dovoljne da bi se značajnije osetile na tržištu rada, odnosno smanjile nezaposlenost.

I guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić upozorava da bi Hrvatska zbog "tromosti privrede" mogla u budućnosti da postane znatno siromašnija u odnosu na uporedive zemlje Srednje i Istočne Evrope, poput Letonije, Slovačke i Poljske.

Evropska komisija ocenjuje da Hrvatska ima najlošije izglede rasta u dugom roku.

U pozadini takvih kretanja jeste niska stopa zaposlenosti, koja je u Hrvatskoj, nakon Grčke, najniža u EU, kao i vrlo nizak rast produktivnosti rada.

2024 © - Vesti online