Ponedeljak 16.05.2016.
02:00
Vestionline

Novi podaci šire strah: Šta čeka Nemačku do 2020. godine?

pixabay.com
Da li će nemačka ekonomija podneti migracionu politiku koju zagovara Berlin?

Navedena brojka će verovatno izazvati zabrinutosti, posebno među sve jačim anti-imigracionim pokretima, povodom uticaja koji novopridošlice imaju po najveću evropsku privredu, koja je prošle godine primila više od milion ljudi, uglavnom iz Sirije i drugih ratnih zona, preneo je Rojters.

Broj izbeglica koje stižu u Nemačku je ove godine pao, zahvaljujući sporazumu Evropske unije i Turske, koji predviđa bezvizni režim za Tursku u zamenu za smanjenje priliva migranata.

Špigl navodi da je Ministarstvo finansija u brojku od 93,6 milijardi evra ukalkulisalo troškove smeštaja i integracije izbeglica, kao i ublažavanja uzroka zbog kojih izbeglice napuštaju krizna područja.

Nemački zvaničnici su tu procenu troškova bazirali na očekivanju da u tu zemlju stigne 600.000 migranata ove godine, 400.000 migranata sledeće godine i po 300.0000 migranata svake od narednih godina sve do 2020. godine, navodi se u nacrtu dokumenta.

Nemačke vlasti očekuju da će 55 odsto ljudi sa statusom izbeglice posle pet godina biti zaposleno, stoji u dokumentu.

Portparol Ministarstva finansija nije želeo da komentariše objavljeni iznos troškova, ali je istakao da su razgovori između savezne i pokrajinskih vlada u toku i da će 31. maja biti održan sastanak na kojem će razgovarati o tome kako da podele troškove između sebe.

2024 © - Vesti online