Nedelja 15.05.2016.
15:49
Vestionline

"Nisam Sorošev plaćenik, nema nikakvog novca"

Tanjug
Traži istragu zbog navoda da je dobio novac od Soroš fondacije: Dragan Čavić

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je uputio zahtev ministru policije Draganu Lukaču za pokretanje istrage protiv njega, njegovih kolega iz Saveza sa promene i medija, koji su objavili informaciju da su opozicioni lideri za organizovanje jučerašnjeg antivladinog protesta primili novac od Soroš fondacije u ukupnom iznosu od gotovo pola miliona dolara.

Čavić je rekao da je u tom zahtevu kao svedoke naveo Stefana Karganovića, Aleksandra Perišića, glavnu i odgovornu urednicu Srne Milicu Džepinu, generalnog direktora RTRS Draška Milinovića, urednika na RTRS Sinišu Mihailovića, vlasnika beogradskog "Informera" Dragana J. Vučićevića, Nenada Stevandića, Luku Petrovića i Dobrilu Govedaricu.

- Ukiloko se te informacije ispostave tačnim onda treba da odgovaramo mi koji smo organizovali proteste, a ako te informacije nisu tačne ocekujemo da odgovaraju oni koji su ih plasirali - naglasio je Čavić.

- Režimska i medijska mašinerija, predvođena Srnom i RTRS-om, pokušala je da zastraši narod i da još jednom kaže da smo mi izdajnici. Tražim da se njihovi navodi do kraja ispitaju. To je obmanjivanje građana radi zastrašivanja. To mora biti istraženo radi utvrđivanja prave istine - rekao je Čavić.

Beogradski list "Informer" je kao eksluzivnu informaciju objavio u petak da američki milijarder Džorž Soroš finansira antivladin protest opozicije u Banjaluci. Uz objavljeni faksimil dokumenta, navedeno je da su u tu svrhu od Soroš fondacije novac primili: Darko Babalj, Slavko Vučurević, Mladen Bosić, Dragan Čavić i Obren Petrović.

U informaciji tog lista se navodi da je Fond za otvoreno društvo sa sedištem u Budimpešti, a koji je pod direktnom kontrolom Soroša, liderima opozicije u RS na privatne račune upalatio oko pola miliona dolara, između ostalog i za organizovanje protesta, i to: gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću 47.400 dolara u konvertabilnim markama, dok je Darko Babalj, poslanik SDS dobio 90.000 dolara. Predsedniku SDS Mladenu Bosiću je uplaćeno 97.700 dolara, a gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću 37.500 dolara, naveo je "Informer"

Prema istoj informaciju, Čaviću, poslaniku parlamenta RS i nekadašnjem predsedniku RS je isplaćena najveća suma u iznosu od 214.000 dolara.

2024 © - Vesti online