Nedelja 15.05.2016.
10:48
Blic

"Razgovaraću sa Vučićem o novoj vladi"

Tanjug
Koketiranje sa SNS-om: Čedomir Jovanović

- Naravno da ću razgovarati sa nekim ko je dobio 50 odsto glasova, vrlo ozbiljno, oko onog što svako od nas treba da uradi u okviru posla kojim se bavi. Mi se razlikujemo u odnosu prema Srbiji - rekao je Jovanović u intervjuu listu Blic.

Rekao je da smatra da mu je obaveza je da ojača evropsku orijentaciju Srbije, da konkretizuje novu regionalnu politiku i nađe odgovor na nesporazum Srbije i Hrvatske.

Jovanović smatra da prve stvari koje bi nova vlada trebalo da uradi, jesu da oslobodi društvo straha, da demokratizuje medije i pokaže Evropi da je Srbija ozbiljna, moderna država koja sama rešava svoje probleme.

"Ujedinjeni bi bili jaka opozicija"

Govoreći o opoziciji, kazao je da on LDP-a ne vidi "u koloni" s pokretom Saše Radulovića "Dosta je bilo" koji "nema politiku", niti vidi LDP s Demokratskom strankom (DS), koja je, kako smatra, još jednom donela pogrešnu odluku.

- Mogli smo na izbore da izađemo kao jaka i relevantna lista, koja u kampanji može da izazove Vučića i ne skreće sa sebe pažnju hejtovanjem svega. Kao lista koja bi štitila medije, a ne tražila od njih da se bori za nju - rekao je Jovanović.

On je rekao da nije Aleksandar Vučić napravio tabloide, već DS.

"Oni (DS) su brontosaurus koji pase, a Vučić je ti-reks koji jede meso. Mogli smo iz izbora da izađemo sa 15 odsto i da to bude osnova za dalje integrisanje, umesto toga svako je završio na margini", rekao je Jovanović.

"Tadićeve izjave deo dijagnoze"

Upitan o tome što ga koalicioni partner, Boris Tadić, "proziva" da on - Jovanović i Nenad Čanak moraju da se javno izjasne da li hoće da sarađuju sa Vučićem, lider LDP je kazao da je to neodgovorno, besmisleno i neiskreno.

Kako kaže, nakon toga nije razgovarao s Tadićem, ali smatra da su te izjave "deo dijagnoze, ne politike".

- Prvo treba da pokupimo čaure, pa tek onda da razgovaramo. Nisam bio u koaliciji sa Nikolićem i Vučićem. Ne vidim smisao da LDP svoju šansu traži u tom minskom polju koje ćemo svakog dana postavljati pred Vučića kako bi se on detonirao - smatra Jovanović.

Ocenjujući rezultate izbora, Jovanović je rekao da nije zadovoljan izbornim rezultatom, jer "smo iz izbora izašli kao podeljeno društvo", nesposobno da odgovori na pitanje šta Srbija hoće i kako namerava to da ostvari.

Lider LDP je zaključio da je njegov posao da od LDP napravi jaku građansku stranku koja će biti konkurentna Vučiću i koja će na narednim izborima uraditi ono što nije mogla na ovim.

2024 © - Vesti online