Petak 13.05.2016.
13:40
Vestionline

Samo kod Nemaca: Mladi homoseksualac menja Merkelovu?

screenshot (Yutube)
Jens Špan, budući kancelar Nemačke?

Kako navode, kao mlad i otvoreno homoseksualno orijentisan muškarac koji je izgradio svoju kredibilnost ozbiljnom politikom u oblastima poput finansija i zdravstva, 35-godišnji Špan ima potencijal da spreči "starenje" stranke i proširi njen potencijal, a da u isto vreme i konzervativno krilo bude zadovoljno.

Njegova Hrišćansko-demokratska unija trenutno je na najnižoj podršci građana za poslednje 4 godine. Merkelovu konzervativni kritičari optužuju da je partiju odvela suviše ulevo svojom socijalnom politikom i politikom o izbeglicama. 

Iako će 61-godišnja Merkelova verovatno tražiti novi mandat na saveznim izborima 2017. godine, neke mlade zvezde CDU pažljivo se pozicioniraju kao alternativa konzervativaca, smatraju nemački mediji. 

Španu, koji je trenutno zamenik ministra finansija, sigurno ne nedostaje ambicije da jednog dana pokuša da stigne na vrh. Pridružio se omladini CDU sa 15 godina i kandidovao se za Bundestag 7 godina kasnije navodeći da je sve vreme nameravao da "se popne sve do Berlina". Prihvataju ga i i konzervativci i progresivci, a u ovom trenutku CDU pokušava da spreči gubitak glasača sa desnice, koji sve više odlaze pod okrilje Alternative za Nemačku (AfD). 

Zbog njegove homoseksualnosti stariji članovi CDU traže eufemizme kojima opisuju njegovu, kako neki kažu, "porodičnu situaciju" i navode da je on "prijatan homoseksualac". 

Špan je otvoreno govorio u svojoj seksualnosti u intervjuu 2012. godine i od tada je sa svojim partnerom koji je novinar išao na formalne događaje i tvitovao selfije sa sastanaka sa centralnim ljudima konzervativnog establišmenta.

- Ne želim nikada više da doživim još jedan napad ili uvrede kada šetam kroz Berlin i držim se za ruke sa svojim dečkom - naveo je on tada. 

2024 © - Vesti online