Ponedeljak 09.05.2016.
21:40
Vestionline

Evo kako je Toma ponovo naljutio komšije

Tanjug
Stranka na čijem je čelu Bakir Izetbegović reagovala na izjavu predsednika Srbije

Nikolić je u nedelju na konferenciji za novinare, posle obeležavanja Dana sećanja na žrtve stradale na stratištu Donja Gradina izjavio: "Srbija priznaje BiH, sa njom ima izvanredne odnose, želi joj svako dobro, ali isto tako želi i RS svako dobro. Ne odobravamo kada BiH ugrozi Republiku Srpsku".

SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović, u saopštenju navodi da se "radi o vrlo ciničnoj zameni teza, jer je Nikoliću jako dobro poznato gde leže uzroci blokade evropskog puta BiH, kao i njenog ukupnog napretka" i tvrdi da blokada redovno dolazi iz RS.

- Stalne pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, blokade državnih intitucija, konstantna zagovaranja o održavanju referenduma, dolaze upravo iz RS. Predstavnici RS blokirali su usvajanje niza zakona na koje se BiH obavezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - tvrdi SDA.

Iz SDA napominju da je dovoljno navesti Zakon o bankarskoj superviziji, koji su takođe blokirali predstavnici RS, što je rezultiralo aktuelnom bankarskom katastrofom u RS, koja će koštati sve građane BiH.

Oni smatraju da RS opstruira objavljivanje rezultata popisa stanovništva, kao i donošenje državne strategije u infrastrukturnim sektorima, koji su ključni uslov za korišćenje IPA sredstava. To su, kako tvrde iz SDA, samo neki od primera koji pokazuju da RS ometa integrisanje BiH u Evropsku uniju.

Iz Izetbegovićeve stranke naglašavaju da, ako je predsednik Srbije, kao što tvrdi, prijatelj BiH i njenih entiteta, onda svojim izjavama treba da utiče na političko vođstvo RS da, umesto blokade, zauzme konstruktivan odnos prema svim procesima vezanim za napredak BiH.

2024 © - Vesti online