Utorak 10.05.2016.
04:13
J. L. Petković - Vesti

Fašizam niče iz zaborava

Tanjug
U čast pobede nad fašizmom: Parada Vojske Srbije u Zrenjaninu

Obeležavanje godišnjice datuma koji je i doveo do mira i stabilnosti u širom evropskog kontinenta poštuje samo Rusija, dičeći se vojnom paradom sa koje predsednik Vladimir Putin poziva na zajedničku borbu protiv međunarodnog terorizma. U Srbiji, podeljenoj između godišnjice Evrope i pobede u Drugom svetkom ratu, koje su političari izgurali na suprotne krajeve, centralnom svečanošću u Zrenjaninu obeležava se Dan Vojske Srbije i Dana pobede.

Na defileu u tom banatskom gradu učestvovalo je oko 1.300 pripadnika Vojske Srbije, više od 40 motornih i borbenih vozila.

Iako je najavljeno da će se pred građanima pojaviti državni vrh Srbije, knjiga se svela na nekoliko slova. Kraj predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, koji je prethodno povodom Dana pobede položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, bili su mnistri odbrane, unutrašnjih poslova i poljoprivrede Zoran Đorđević, Nebojša Stefanović i Snežana Bogosavljević, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

- Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u EU priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita - tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke - kazao je Nikolić.

Predsednik je podsetio i da je Jugoslavija treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi.

U Beogradu se uglavnom obeležavao Dan Evrope, a istoričari imaju različite stavove o tome da li je taj praznik u zapećak gurnu pobedu u Drugom svetkom ratu.

Vraćaju ulice Ždanova i Tolbuhina

Na prvoj narednoj sednici Skupštine grada Beograda, već tokom maja, biće prihvaćena inicijativa da sovjetski heroji, maršal Fjodor Tolbuhin i general Vladimir Ždanov, dobiju ulice dostojne njihovog dela i onoga što su učinili za oslobođenje srpske prestonioce. To je najavio menadžer grada Beograda Goran Vesić.

- Mislim da jeste, s izuzetkom Ruske Federacije. Mislim da je u Srbiji to tako jer nikada nije imala dobru državnu politiku jer se nalazi na raskuršću EU i Rusije. I nije lepo slaviti pobednu nad Nemcima, kad molite Nemačku da vas primi u EU. Dakle, ne treba nervirati Angelu Merkel. Ali, u udžbenicima istorije jasno piše da je 9. maj, dan pobede nad fašizmom - kaže za "Vesti" istoričar Radoš Ljušić.

Istorčar Predrag Marković kaže da se ovo pitanje uvek postavlja, ali da "9. maj nikada nije bio veliki praznik u socijalizmu, kao što je to bio u SSSR".

- Taj praznik se slavio tek nekoliko puta, a mi smo obeležavali 22. decembar. Danas obležavamo i Dan vojske i Dan pobede istog dana - ističe Marković.

U Hrvatskoj hapsili antifašistu

Splićanin Jovan Grkinić uhapšen je jer je sa još nekoliko osoba ispisao grafit "Smrt fašizmu - sloboda narodu", na mestu na kojem je ista poruka stajala i 1943. godine kada su Nemci ulazili u grad. Grkinić je po izlasku iz policije, gde je proveo nešto više od tri sata, ispričao da su mu u policijskoj stanici sasuli pravu salvu uvreda i nipodaštavanja Dana pobede nad fašizmom i veličanja endehazije.
- Koji antifašizam, to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji, treba obeležiti 10. april - ispričao je Grkinić.

Istoričar Čedomir Antić za "Vesti" kaže da "u suštini Srbiji ne slavi nijedan dan".

- Kad je donošen Zakon o praznicima, jedva je unet Dan pobede nad fašizmom zbog stava članova komisije da je Srbija podnela veliki broj žrtava i da nema šta da slavi. Istovremeno, traju napori određenih nevladinih organizacija, koje čak finansira naša država, da se dokaže da je Srbija bila fašistički nastrojena. Otvoreno se negira učešće Rusije u pobedi nad fašizmom, iako se zna da je devet desetina nemačkih vojnika izginulo upravo na tom frontu. Tako je i naša uloga minimizirana, a sve ono što je bilo negativno se predstavlja većim nego što jeste. Zato građani Srbije beže i od godišnjica i proslava - kaže Antić.

On dodaje da Dan Evrope u Srbiji niko razuman na slavi jer EU danas daleko od ideje evropskog jedinstva na kome je osnovana.

Slovenska unija ruskim borcima

U svečanostima povodom Dana pobede nad fašizmom u Beču, u nedelju su učestvovali i Srbi. U organizaciji Slovenske unije iz Beča delegacija predstavnika Srba u glavnom gradu Austrije položila je venac na spomenik palim ruskim borcima, oslobodiocima Beča. Venac su položili predsednik Stevan Raducić, potpredsednik Živojin Trifunović -Žika Bomba, zajedno sa poslanikom Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini, i članovima više srpskih organizacija. Pozivu Slovenske unije priključio se i klub Bambi, čiji su članovi nosili venac u narodnoj nošnji.

- Vidimo da Evropu ne vode ni Volter, ni Gete, već birokrate koje ko zna ko je birao, primaju astronomske plate, više od 10.000 evra, a nikome ne odgovaraju - zaključuje Antić.
Čestitajući građanima Dan pobede i Dan Evrope, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da smo "suočeni s pokušajima relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i s povampirenim idejama isključivosti, mržnje i netelorancije čije je tragične posledice osetila generacija naših očeva i deda.
- Naša je dužnost da ne dopustimo takve pokušaje izmene istorije - istakao je Dačić.

 

2024 © - Vesti online