Ponedeljak 09.05.2016.
16:44
Tanjug

"Ne blokira Hrvatska Srbiju, već joj pomaže da sazri"

www.mc.rs
Hrvati sve rade za naše dobro: Miro Kovač

Hrvatska je jedina članica EU koja je uskratila pozitivno mišljenje Beogradu za otvaranje poglavlja 23. Poslednji put se to dogodilo 4. maja u Briselu.

Sada hrvatski ministar kaže da je ponašanje Hrvatske "dugoročno korisno" za partnerske odnose Hrvatske i Srbije, te da očekuje skora rešenja.

On je na tribini u Državnoj školi javne administracije u Varšavi posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU, na pitanje iz publike o tome da li Hrvatska blokira Srbiju na putu prema EU, podsetio da je Srbija formalno počela pregovore u ulasku u januaru 2014, a prva dva pregovaračka poglavlja je otvorila tek u decembru 2015, prenela je agencija Hina.

- Da li znate zašto? Bila je reč o Kosovu. Zapravo su Nemačka i Velika Britanija insistirale da Srbija otvori dijalog i uspostavi odnose s Kosovom. Jeste li ikada čuli da je iko u Srbiji ili u EU govorio o blokadi Srbije? Niste - istakao je Kovač.

- Dakle, Hrvatska pomaže Srbiji da ispuni kriterijume koji su ključni za najvažnije poglavlje u pregovorima, a to je poglavlje koje se tiče pravosuđa, temeljnih prava i sloboda. Hrvatska ima vrlo prijateljski pristup - naglasio je hrvatski ministar.

Kovač je rekao da holandsko predsedništvo EU ima ambiciju da se poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori u junu.

- To je još moguće, ali želimo da se neke stvari uključe u pregovaračka merila. Daću vam primer. Devedesetih godina imali smo ratove u bivšoj Jugoslaviji, imali smo rat u Sloveniji, rat u Hrvatskoj, rat u BiH i rat na Kosovu. Na sreću, svi su ti ratovi sada iza nas. Ti ratovi koji nisu vođeni u Srbiji", rekao je Kovač.

On je istakao da Srbija ima zakon koji omogućava srpskim sudovima da progone ratne zločine na teritoriji čitave bivše Jugoslavije.

- To znači da su sudovi u Srbiji na neki način i mentori i policajci i sudije za čitavu bivšu Jugoslaviju. Zamislite da su posle Drugog svetskog rata sudovi u Nemačkoj bili nadležni za ratne zločine u čitavoj Evropi. Da li bi to imalo smisla - upitao je Kovač i ponovio da Srbija "mora da promeni taj zakon.

Hrvatska, tvrdi Kovač, želi dugoročno partnerstvo sa Srbijom, ali ono nije kompatibilno sa takvim zakonom.

- U osnovi, Hrvatska pomaže Srbiji da se transformiše i da postane zrela za članstvo u Evropskoj uniji. Mogu da vam obećam da ćemo uskoro biti blizu rešenja. Pregovarački proces je težak i traje puno vremena, morate da se promenite kao što je i Hrvatska morala da se promeni tokom pregovora od 2005. do 2011. godine, a to je dugoročno korisno - rekao je.

Dodao je da se "nada da će i sledeća srpska vlada, koja će biti sastavljena posle nedavnih izbora, biti proevropska i da će Srbija ostati na evropskom putu".

2024 © - Vesti online