Sreda 04.05.2016.
06:47
Đ. Barović - Vesti

Milošević oslobođen odgovornosti za Bosnu

A. Čukić
Pravni savetnici analizirali presudu radovanu Karadžiću: Marko Sladojević

Prvi predsednik RS Radovan Karadžić nedavno je u Hagu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora. To je jedna od najstrožih kazni i najobimnijih presuda ovog suda. Otuda više Karadžićevih pravnih savetnika uveliko analizira sve njene detalje, a Marko Sladojević se bavio upravo delom presude u kojoj se pominje Milošević.

- Presuda se detaljno bavi Miloševićem u paragrafima 3274-3297. Na kraju, u presudi u kojoj su ignorisali ogroman broj direktnih i autentičnih oslobađajućih dokaza odbrane, utvrđeno je kako je srpsko rukovodstvo u BiH osnovalo udruženi zločinački poduhvat, ali su sudije izričito odbile da su u tom poduhvatu bili čelni ljudi Srbije na čelu sa Miloševićem. Zapravo, Sudsko veće je presudilo da je Milošević delio sa Karadžićem samo nameru i cilj da se sačuva Jugoslavija i spreči otcepljenje Bosne i Hercegovine - objašnjava Sladojević.

Dodaje da se "abolicija" Miloševića može pronaći i u drugim paragrafima obimne presude protiv Karadžića.

- U paragrafu 3460 presude utvrđuje se da je Milošević slao pomoć Srbima u Bosni, ali da je njegov odnos sa političkim rukovodstvom u tolikoj meri bio loš da niti je imao uticaja na njih, niti je delio njihovu politiku, tj. izričito je bio protiv politike rukovodstva sa Pala - zaključuje Sladojević.

Prisluškivani razgovori

Sladojević ističe da odbrana ponudila brojne prisluškivane razgovore Karadžića i Miloševića, koji se ipak nisu našli u presudi.
-Ti razgovori obelodanjuju da su se obojica zalagali za mir i političko rešenje i da ni jedan ni drugi nisu imali ni trunke diskriminatorne svesti a kamoli namere da se udruže u bilo kakav zločinački poduhvat na štetu druga dva naroda u BiH. Naprotiv - ističe Sladojević.

2024 © - Vesti online