Utorak 03.05.2016.
07:39
B. Božin - Vesti

Američki udar na Evropu

Reuters
Ukoričena bomba: Grinpis sakupio tajne i objavio "TTIPLIKS"

Organizacija upozorava da bi davanje saglasnosti na ovaj dogovor dovelo Evropu do znatnog slabljenja stepena zaštite potrošača, kao i velikog pada kvaliteta zaštite životne sredine.

Osnovni princip evropskih zakona da su dozvoljeni samo proizvodi za koje je dokazano da su neškodljivi za ljude i okolinu, s pravom osporavani TTIP bi zamenio američkim "principom rizika" - dozvoljeno je sve što nije dokazano kao škodljivo!

Tako bi EU preplavile sporne i do sada u mnogim zemljama zabranjene genetski manipulisane biljke i životne namirnice koje bi mogle da se prodaju sve dok se ne dokaže da su štetne.

- Delovi tajnih pregovora koji su do sada dospeli do javnosti zvuče kao noćna mora. Sada znamo da bi ona uskoro mogla da postane naša java - rekao je ekspert Grinpisa za trgovinu Jirgen Knirš.

Više osoba koje su bliže upoznate sa sadržajem i tokom pregovora potvrdilo je medijima da su dokumenti koje je pokazao Grinpis - autentični.

Minhenski dnevnik "Zidojče cajtung" došao je do informacije da Vašington preti ukidanjem olakšica evropskoj auto-industriji na američkom tržištu ukoliko EU odbije da prihvati dodatne količine američkih agrarnih proizvoda.

Iz dokumenata se takođe vidi da Amerika kategorički odbija želju Evropljana da se odbaci sporni koncept privatnih privrednih sudova (umesto javnih sudova) koji bi odlučivali o međusobnim tužbama koncerna i država.

Masovni protesti

Američki predsednik Obama i nemačka kancelarka Merkel protekle nedelje su na susretu u Hanoveru insistirali na ubrzavanju postizanja dogovora TTIP. Merkelova je podvukla da se radi o stvaranju zone slobodne trgovine koja je za Evropu i njen ekonomski razvoj od velikog značaja. Obama je izjavio da bi bio srećan da se pregovori okončaju do početka 2017. godine, mada ni on ne veruje da će do tada dogovor biti ratifikovan. Dan uoči njihovog susreta, u Hanoveru je 90.000 ljudi protestovalo na ulicama protiv TTIP-a.

 

 

 

2024 © - Vesti online