Četvrtak 28.04.2016.
12:49
Vestionline

Borba za stolicu u UN: Jeremiću podrška nekako, Pusićevoj nikako

wikimedia.org
Vesna Pusić

Najgalsniji u kritikovanju Vesne Pusi su hrvatski desničari. Tako je deo poslanika vladajuće desne Domoljubne koalicije uputio je otvoreno pismo Vladi Hrvatske i Savetu bezbednosti UN kojim želi da ospori kandidaturu Pusićeve.

- To je jedan od koraka kojim ćemo doprineti da Vesna Pusić ne zauzme ovako visoku i važnu dužnost i na taj način nastavi da srozava narušeni ugled Hrvatske u međunarodnim institucijama kojemu je ona uveliko doprinela svojim neprimerenim izjavama od 2001. godine na ovamo, a i svojim nečinjenjem na povratku ugleda dok je bila ministarka u Vladi Zorana Milanovića - navodi se u saopštenju desničarske Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, koja je deo vladajuće koalicije.

Ta stranka je objavila i otvoreno pismo u kojem se, među ostalim, navodi da kandidatura Vesne Pusić "nema pravni legalitet jer je predložila tehnička Vlada Zorana Milanovića".

- Moralni legitimitet nema jer je kao deo vladajuće garniture 2001. godine izjavila da je hrvatska vlast vodila agresorski rat u BiH, čime je nanela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebno na spoljnopolitičkom planu - piše u otvorenom pismu.

Pusić se optužuje da je zajedno s bivšim predsednikom Stjepanom Mesićem odgovorna za to što je Haški tribunal "postao politički sud", pa je tako nedavno lider radikala Vojislava Šešelj prvostepeno oslobođen odgovornosti za ratne zločine, a "u haškom pritvoru sede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju presudu još od 2004".

Uz to smatraju da joj legitimitet oduzima i izjava u kojoj "relativizuje odgovornost žrtve i agresora u pravednom, odbrambenom i Domovinskom ratu govoreći kako je taj rat posledica krivih politika, a lošem ugledu Hrvatske je doprinela i kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije".

2024 © - Vesti online