Sreda 27.04.2016.
09:39
Vestionline

Oborili ga iznad Srbije 1999, a sada će biti ubica No.1 Avijacije SAD

pixabay.com
Američki piloti dobili novog šefa koji će im govoriti: Ubijajte pažljivo

Goldfejn će na poziciji glavnog vazduhoplovca da zameni Mark Velša, koji ide u penziju, navodi se u zvaničnoj publikaciji američke vojske "Stars end strajps".

U tekstu pod naslovom "Vojni pilot nekada oboren iznad Srbije, sada viđen za mesto na čelu avijacije", navodi se da je Goldfejnov uspon bio veoma brz i da on stiže na novu poziciju nepunih godinu dana pošto je unapređen u generala sa četiri zvezdice.

Kako se spasao?

Uprkos visokim pozicijama u Združenom štabu vojske SAD i komandi Avijacije SAD od 2011. do 2015. godine, Goldfejn je najpoznatiji po svojim iskustvima u ratnim dejstvima, pre svega iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju.

"On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine", piše list.

U tekstu se navodi da se Goldfejn katapultirao iz svog aviona F-16 te noći i, posle skoka, uspeo da se domogne Kosova, gde ga je dva sata kasnije pokupila spasilačka helikopterska misija.

Sejao bombe i po Iraku i Avganistanu

Međutim, prema dostupnim informacijama, Goldfejn je evakuisan na drugi način pošto ga je oborila ekipa 3. raketnog diviziona iz sastava 250. raketne brigade protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, raktenim sistemom S-125 Neva iz sela Karlovčić.

On je pokušao da preleti do BiH, ali je morao da se katapultira i prizemljio se u ataru sela Sinošević, dok je njegova letelica pala u blizini Šapca.

Goldfejn je bio direktan učesnik i u vojnim operacijama "Pustinjska oluja" u Iraku tokom Zalivskog rata i "Istrajna sloboda" u Avganistanu.

2024 © - Vesti online