Utorak 26.04.2016.
19:29
Vestionline

Ko je krao glasove, ko brojao? I kakva je uloga ambasade SAD?

Tanjug
Kad se opozicija ujedini: pršte optužbe na sve strane

Savez za promene (SDS, LDP, LSV) u saopštenju navodi da od vladajuće stranke očekuje da poštuje institucije, da prekine kampanju protiv opozicije i odbacuje bilo kakve insinuacije da su njihovi lideri u izbornoj noći bili u RIK-u s namerom da utiču na rezultate.

- Predstavnici stranaka su se u Parlamentu sastali sa predstavnicima svojih lista u RIK-u kako bi saznali zbog čega RIK neuobičajeno dugo, satima od završetka glasanja, ne objavljuje službene rezultate. Tom prilikom smo pozvani da prisustvujemo konferenciji za novinare RIK i ni u jednom trenutku nismo bili u kontaktu sa izbornim materijalom, niti smo na bilo kakav način uticali na podatke koje je tada saopštio RIK - navode u Savezu.

Pokret Dosta je bilo u saopštenju tvrdi da je premijer "preko svoje agencije Cesid, koja je skandalozno saopštila da je Vučić osvojio 56 odsto glasova i postigao apsolutnu pobedu, postigao da Srbija poveruje u njegovu apsolutnu vlast".

Ovaj pokret sumnja u regularnost ovih izbora i smatra da je brojanje glasova obavljeno neregularno, zbog čega i želi da sve proveri. Posebno sumnjaju u ishod izbora u Vojvodini, i pozivaju se na to da je izlaznost dva sata pred zatvaranje birališta naglo skočila i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji.

DJB kritikuje i predsednika RIK, koji se, kako trvde, direktno uključio u političku kampanju stranke premijera.

Miroslav Parović tvrdi da je lista koju su podneli on i Vladan Glišić nezakonito oborena, da je to učinjeno po nalogu ambasade SAD u Beogradu, koja je, kako navode, "kumovala" i formiranju novog DOS-a na platformi "Ua, Vučić", a sve to uz obrazloženje "da se desila izborna krađa".

- Moram reći da sam ja formiranje "novog DOS-a" najavio još decembra 2015. tako da mi sada deluje više nego smešno kada gledam farsu "sprečavamo krađu", a opet u režiji američke ambasade - navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online