Nedelja 24.04.2016.
14:31
Tanjug, Vestionline

Ako neko govori i peva kao ustaša, onda je on ustaša

wikimedia.org
Jasenovac je izraz ustaške a ne hrvatske politike

- Tek onda, kada bez i najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mesto, tek onda kada uklonimo i najmanju sumnju o tome ko je stajao na pravoj, a ko na krivoj, zločinačkoj strani u Drugom svetskom ratu, rešit ćemo se i podela i opterećenosti prošlošću - rekao je Mesić.

- To je, uostalom, naš dug prema svima kojima danas odajemo počast, prema svakome ubijenom, ali i prema svakome u borbi protiv fašizma poginulom Hrvatu, Srbinu, Jevrejinu,  Romu, ili pripadniku bilo koje nacionalnosti -rekao je Mesić.

- I to je naš dug prema onima koji dolaze - rekao je Mesić, koji je počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

On je podsetio da je logor u Jasenovcu u koji su ljudi dopremani i gde su ubijani, samo i isključivo zbog nacionalnosti ili vere, kao i zbog drugačijih pogleda na stvarnost,  bio je izraz ustaške - ne hrvatske, nego ustaške politike.

- Reč je, dakle, o zločinačkoj politici, a oni koji su je sprovodili, bili su, zar je to uopšte potrebno izricati, zločinci. Danas se vodi politika sakrivanja, negiranja, ili u najmanju ruku relativiziranja tih zločina, uz neskriveno obnavljanje idejne osnove ustaške zločinačke države - naveo je.

Mesić je rekao da zna da se, kako je rekao, "oni ljute kada se to ovako direktno kaže".

- Ali, ako neko govori kao ustaša, ako zastupa i promoviše ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihove simbole i obeležja, ako peva njihove pesme, onda je on ustaša - poručio je Mesić, a njegov govor je više puta prekidan burnim aplauzom.

2024 © - Vesti online