Subota 23.04.2016.
17:51
Vestionline

"Ako Kosovo ne može da zaštiti svedoke protiv OVK, čuvati ih u inostranstvu"

Reuters
Ubijeni Curi nekadašnji je član OVK i trebalo je, i navodno je trebalo da svedoči o zločinima na KiM

Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope, i autor izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, posle koga je i formiran Specijalni sud, u izjavi za "Preševa jone" izrazio je zabrinutost za svedoke i založio se za njihovu međunarodnu zaštitu.

Curi, nekadašnji pripadnik OVK, pre nekoliko dana je pronađen mrtav u Gornjoj Korotici. Prištinska štampa piše da je on bio potencijalni svedok u Specijalnom sudu. On je sa porodicom živeo u Švajcarskoj i na Kosovo je došao da poseti rođake.

U izveštaju, objavljenom u decembru 2010. godine, Marti navodi, pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore i izjave svedoka, da je grupa koju je predvodio Hašim Tači ubijala političke protivnike i išla tako daleko da je ubijala civile i prodavala njihove bubrege ilegalnim trgovcima organa.

On je ponovio da nema nameru da otkrije identitet svedoka, sve dok im se ne garantuje potpuna bezbednost.

- Uspostavljanjem Specijalnog suda, za Kosovo se otvara nova perspektiva integracija - rekao je Marti i dodao da taj sud nije protiv OVK, već protiv onih koji su činili zločine tokom i posle rata.

2024 © - Vesti online