Petak 22.04.2016.
14:40
Vestionline

Akcija "Bljesak" - zločin bez kazne

Tanjug
Služba obavljena u crkvi Svetog Marka

Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" rekla je da porodice ne mogu da zaborave taj dan i da je svima veoma bitno da nađu kosti svojih najmilijih te da ih dostojno sahrane jer to zaslužuje svako.

Ona je istakla da je poruka i ove godine da se ubrza proces i reše svi nestali slučajevi kao da se više nikada to ne ponovi.

- U akciji "Bljesak" ubijeno je i nestalo 283 osobe, 57 žena i devetoro dece. Akcija je trajala svega 36 sati - rekla je ona.

Prema njenim rečima, još se veliki broj vodi kao nestali, a veliki broj je ekshumiran i u Zagrebu čeka na identifikaciju.

Navodeći da je ceo proces usporen, ona je istakla da mnoge majke neće ni dočekati da slučajevi budu rešeni, a da većina njih živi za dan kada će naći kosti njihovih najmilijih.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da već godinama ponavljaju istu stvar a to je da nema ni optužnice ni prave istrage, iako je bilo nekih pokušaja.

Akcija sprovedena za 36 sati

Prvog maja 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i politicijske snage sprovele su akciju "Bljesak" na teritoriji zapadne Slavonije.

Kako je navedeno, za samo 36 sati , proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo.

Na pitanje šta očekuje od ove hrvatske vlade, Štrbac je rekao da ne očekuje ništa, osim revitalizacije ustaštva.

- Kada nisu uspeli ovi koji su bili leva opcija, od ovih profašista ne možemo ništa očekivati što se tiče procesuiranja njihovih oružanih snaga - rekao je Štrbac.

2024 © - Vesti online