Utorak 19.04.2016.
15:25
Vestionline, Srna

Hrvatskom režiseru tri godine zatvora zbog poricanja genocida u NDH?

Tanjug
Analiziraju se mnogi sumnjivi i falsifikovani podaci u filmu

Advokat Veljko Miljević, stručnjak za krivično pravo, navodi da bi, ako se u sudskom postupku dokaže da su neki od dokumenata reditelja Sedlara i saradnika na scenariju Hrvoja Hitreca falsifikovani, to moglo da dovede do ozbiljnih kazni.

Ali, da bi uopšte došlo do sudskog postupka, Državno tužilaštvo Hrvatske bi moralo da pokrene postupak, što se još nije dogodilo.

Između ostalog, trebalo bi utvrditi da li je naslovna strana "Vjesnika" sa naslovom "Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba!" - falsifikat. Ali, to ne bi trebalo da bude problem, s obzirom na ekspertizu Lovre Krnića i portala "Lupiga", koji su do detalja razotkrili lošu foto-montažu.

Pavelićeva pisma

Zatim, treba utvrditi i da li su dva navodna Pavelićeva pisma Mili Budaku falsifikovana. Preko njih Sedlar nastoji da opravda Pavelića.

Prvo što bode oči su proredi pisaće mašine kojom je Pavelić, navodno, pisao ta pisma. Neki novinari su već utvrdili da se u tim pismima slog ne poklapa. I letimičan pogled na pisma, kad se zaustavi slika na di-vi-diju, to pokazuje.

Poseban je problem sadržaj pisama.U prvom pismu Pavelić se obraća svom "dragom prijatelju" ustaškom ideologu Mili Budaku i od njega traži da se kazne samo "oni Jevreji koji su zgrešili", ali da nema "potrebe kažnjavati sve pripadnike po veri starije braće".

Međutim, problem je to što je u vreme Pavelićeve NDH, od 1941. do 1945. godine, ubijeno 80 odsto Jevreja u Hrvatskoj.

U drugom navodnom Pavelićevom pismu on moli svog ministra da utiče na nekog trećeg da smiri neku četvrtu osobu. Tako ispada da Pavelić u državi čiji je poglavnik i u kojoj sprovodi najstrožu diktaturu, slepo sledeći nemačke rasne zakone i njima dodajući sijaset svojih, nema vlast?

2024 © - Vesti online