Utorak 19.04.2016.
05:15
D. Lukić - Vesti

Politički zemljotres u Britaniji posle Panamskih papira (2): Pljušte pokloni od roditelja

Tanjug/AP
Glavno je ostati na vlasti: Dejvid Kameron na testu poštenja

U prvoj godini po ulasku u Dauning strit broj 10, te 2010. godine, Kameronova premijerska plata iznosila je 142.500 funti godišnje.

Posle smrti oca, Kameronova majka poklonila je sinu dva čeka na ukupno 200.000 funti, za koje sada opozicija tvrdi da nisu ništa drugo nego izbegavanje da se plati porez na nasledstvo - pod firmom poklona.

U uskomešanoj atmosferi u kojoj se čuju i pozivi na ostavku, Kameron povlači potez koji nije povukao nijedan predsednik vlade u dosadašnjoj istoriji Ostrva - objavljuje sumarijum njegovih poreskih plaćanja za period od 2009. do 2015. godine, kako bi konačno podvukao crtu ispod nastale bujice optužbi i povika da je izgubio integritet i da treba da podnese ostavku.

Preživeće

Dejvid Kameron će, budući da nije načinio nikakav finansijski prekršaj kriminogene prirode, verovatno da "preživi" ovu sadašnju oluju protesta i direktnih napada, ali je očigledno ruinirao personalni integritet i političku verodostojnost, pa su mu šanse da dobije sledeće izbore - ozbiljno umanjene.

Iz objavljenih papira vidi se da je onih 200.000 funti, dobijenih kao poklon od majke, isplaćeno u dva navrata (po 100.000), nakon što je premijer nasledio 300.000 funti od oca 2010. godine. Tih 300.000 su "za dlaku" manje od praga za porez na nasleđe koji počinje da se plaća od sume od 325.000.

Tih dva puta po 100.000 dobijenih od majke kao poklon, nisu neobične kao dar roditelja deci, ali su - viču uglas kritičari iz opozicije - "suma veća nego što je to do sada bilo uobičajeno u praksi".

Investiciona, of-šor kompanija Kameronovog oca (Blejmor Holdings) izdavala je do 2006. godine deonice "na donosioca" (bez imena) da bi štitila privatnost klijenata. Među dokumentima panamske firme Monsak Fonseka nalazi se i podatak da je otac Dejvida Kamerona bio jedan od njenih direktora i da je redovno učestvovao na sastancima borda direktora Fonseke, na Bahamima i u Švajcarskoj.

                                            SUTRA: Premijer "štiti privatnost"

2024 © - Vesti online