Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.04.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti A

Politički zemljotres u Britaniji posle Panamskih papira (1): Veliki prsti u poreskom raju

Provala u 11,5 miliona(!) dokumenata opskurne panamske advokatske firme Monsak Fonseka, iza kojih se nalaze politički motivi Centralne američke obaveštajne službe (CIA), izbacila je na svetlo dana ceo jedan mračni prostor u kome moćni i bogati ovog sveta peru njihove politike i prljavi novac, koristeći of-šor rajeve na udaljenim lokacijama planete kako bi izigrali zakone, izbegli poreze i sakrili sumnjivo stečeno bogatstvo.

Reuters
Burni protesti u Londonu: Pozivaju premijera da sam ode s vlasti

Panamski papiri lansirani su (s razlogom) da kompromituju političke protivnike i kamufliraju mutne poslove i malverzacije cele serije imena među kojima su - s pravom ili ne - britanski premijer Dejvid Kameron, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, predsednik Islanda Gunlaungson, porodica pakistanskog predsednika Šarifa... i - neizostavno - budući da se iza provale krije CIA - Vladimir Putin, lično.

Svi izuzev jednog jedinog Amerikanca.

Vruće političko leto

U Britaniji su Panamski papiri izazvali politički zemljotres s posledicama koje je nezahvalno predviđati, a obećavaju politički vruće dolazeće leto. U centru britanskog dela panamske priče je sam premijer Dejvid Kameron, čiji je ceo politički život sada doveden u pitanje.

Ovolika količina "tajnih" dokumenata o mutnim, privatnim finansijama značajnih ljudi, izašla je na videlo via "Zidojče cajtunga" (Nemačka) i "Gardijana" (Britanija), a britanski deo skandala kreće od Dejvida Kamerona za čijeg se oca Iana, ispostavlja da je bio vlasnik of-šor kompanije Blejmor Holdings, od koje su Dejvid Kameron i njegova supruga Samanta - imali koristi i posedovali "500 jedinica"(oko 30.000 funti).

Braneći se od baraža optužbi da je, umesto britanskih banaka, premijer koristio sumnjive usluge of-šor kompanije svog oca, Kameron se nekoliko puta pravdao javnosti i branio da je svoje deonice "pošteno" kupio za 12,497 funti, a prodao već 2010. godine za 31.500 funti. Kaže da je na tu zaradu, prema tada važećim propisima, "pošteno" platio porez na kapitalnu dobit.

Vrludavi Dejvid

Lider opozicije, laburista Džeremi Korbin, bagateliše opravdanje i javno naziva premijera "vrludavi Dejvid", a kritičari uglas govore da je ovde, zvanično, sve možda zakonski u redu, ali da je etički i politički nemoralno to što predsednik vlade, skriva svoje pare u of-šor kompaniji i izbegava da plati porez u svojoj zemlji i to uprvo u kada od ostalih građana traži da striktno odgovaraju njihovim poreskim obavezama prema državi, da u tome budu "transparentni", dok tobože istovremeno zahteva da se "poreski rajevi" širom sveta jednom zasvagda zatvore.

Izbegavanje

Kameronov problem je, dakle, izbegavanje da plati (viši) porez u zemlji i skrivanje novca u mraku of-šor kompanija, s nižim poreskim stopama.

Sutra - Politički zemljotres posle Panamskih papira (1): Pljušte pokloni od roditelja

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online