Ponedeljak 18.04.2016.
17:48
Tanjug, Vestionline

Oglasio se i Kovač: Srbiju niko i ne spominje u EU

commons.wikimedia.org
Kovač: Samo mi Hrvati spominjemo proširenje

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji učestvuje na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU u Luksemburgu, tvrdi da proširenje retko koga zanima i da niko nije spominjao pristupne pregovore sa Srbijom, javila je Hina.

Kovač je odrečno odgovorio na pitanje novinara da li ga je neko od kolega ministara pitao za hrvatski stav u vezi s otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

- Moraću da vas razočaram, to danas uopšte nije tema. Uopšteno govoreći, proširenje nije tema, malo ko se u EU zauzima za proširenje, osim nas Hrvata i par susednih zemalja. U razgovorima sa kolegama to niko ne spominje - rekao je Kovač.

Hina podseća da Hrvatska nije dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom i da "zvanični Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom".

Hrvatska agencija navodi da je Kovač rekao da se nada da će Srbija nakon predstojećih izbora imati vladu koja će imati "proevropski kurs i koja će ispunjavati poznate kriterijume".

Inače, nakon oštrih reakcija iz Hrvatske na stavove predsednika Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Gintera Krihbauma, koji je kritikovao zvanični Zagreb zbog blokade otvaranja EU poglavlja sa Srbijom, Odbor je pozvao Kovača da u maju dođe u Bundestag i izjasni se o tim izjavama.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Dojče vele javlja da ovo svedoči o ozbiljnosti stvari.

2024 © - Vesti online