Ponedeljak 18.04.2016.
17:22
Tanjug, Vestionline

Bravo: Bundestag pozvao Kovača na raport u maju zbog Srbije

www.mc.rs
Ne zna šta ga je snašlo: Miro Kovač

Pozivajući se na nezvanične izvore, Dojče vele tvrdi da ovo svedoči o ozbiljnosti stvari.

"Verujte, izuzetno je retko da Odbor poziva predstavnike stranih država da se izjasne", kazao je izvor DW.

Poziv je, kako se navodi, u Zagreb upućen u četvrtak 14. aprila, a DW navodi da zvaničnog odgovora za sada nema. 

Izvor ovog medija tvrdi da je Kovač, dok je bio ambasador u Berlinu od 2008. do 2013, "mnogo puta žalio na slovenačku blokadu Hrvatske zbog graničnog spora u Piranskom zalivu".

"Tada je imao našu podršku i obećao je da se Hrvatska neće ponašati poput Slovenije. A sada vidimo da se tako ponaša", rekao je isti izvor.

Navodi se da je Kovač u više intervjua za hrvatske medije ponovio da Hrvatska od Srbije zahteva samo ispunjavanje kriterijuma jer se radi "o vrednostima koje čine identitet naše evropske porodice".

DW piše i da namera Željka Rajnera, predsedavajućeg Hrvatskog sabora, da oštre reakcije iz Nemačke odbaci kao stav "jednog jedinog političara, misleći na Krihbauma u ovom slučaju ne stoje". 

Kako ovaj medij saznaje od izvora iz nemačkog Bundestaga, predstavnici sva četiri tamo zastupljena poslanička kluba reagovali su "veoma iznervirano" na hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije i EU.

"U stavu su ujedinjeni poslanici vladajućih demohrišćana i socijaldemokrata, kao i opozicionih Levice i Zelenih", navodi izvor.

DW podseća da je intervju nemačkog parlamentarca Krihbauma, člana Hrišćanskodemokratske unije kancelarke Angele Merkel, koji je u petak objavio ovaj medij izazvao brojne reakcije u regionu. 

Krihbaum je oštro kritikovao hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije rekavši da očekuje "da države koje su u pitanju reše probleme između sebe, a ne da Evropska unija bude zloupotrebljena u te svrhe".

2024 © - Vesti online