Petak 15.04.2016.
01:14
Lj. Ivanović - Vesti

Zagrebu šamar iz Brisela

Tanjug/Hina
Autogol u utakmici sa Srbijom: Premijer Tihomir Orešković

Evropska komisija je u poverljivom dokumentu hrvatskoj vladi navela da "ne vidi ništa sporno u zakonu koji omogućava Srbiji da procesuira sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije". Podsetimo, Srbija je taj zakon pisala 2003. godine u saradnji s OEBS, a vrlo slična zakonska rešenja ima i polovina članica Unije.

EK smatra da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom ekstrateritorijalnom ili univerzalnom jurisdikcijom. Taj zakon, pišu briselske birokrate, ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države, niti predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države.

Spremni za dalje korake

Povodom stava Evropske komisije, portparolka za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančić ponovila je da EK "s nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranje Poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti".
- Razgovori su u toku, i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta jednoglasnost među državama članicama - dodala je Kocijančić.

EK čak navodi da bi, i kad bi Srbija ukinula odredbe o operativnom delu gde se spominje nadležnost nad teritorijom bivše Jugoslavije, i dalje na osnovi univerzalne jurisdikcije mogla suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na hrvatskoj teritoriji.

Stručnjaci smatraju da je stav Zagreba zapravo bio jeftin blef koji je naivno upotrebljen uzimajući u obzir da su najmoćnije zemlje Unije, kao i sam Brisel dali saglasnost Srbiji za početak pregovora.

Poziv na razum

Hrvatska poslanica Anka Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke smatra da Hrvatska mora biti razumna oko pregovora Srbije s EU, insistirati na stvarima i minimumima ispod kojih se ne može ići.
- Ne treba Hrvatska da čini Srbiji ono što su naši susedi činili nama - zaključila je ona.

- Hrvatska je tražila nove uslove koji ne stoje. Pominjali su bolju saradnju sa Haškim tribunalom, a sam tužilac Serž Bramerc je tu saradnju pohvalio. A i Zakon o univerzalnoj jurisdikciji pored Srbije ima još 11 zemalja članica EU. Njihov zahtev je i rešavanje problema manjina, a Srbija je Ustavom ustanovila prag za manjine koji im omogućava ulazak u Skupštinu Srbije - navodi Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije.

2024 © - Vesti online