Četvrtak 14.04.2016.
11:09
Vestionline

Racija u firmi "Mosak Fonseka": Za 27 sati zaplenjeno desetine fajlova

Reuters
Važna politička figura Paname: Ramon Fonseka

Pretres je izvršen po nalogu panamskog tužilaštva za organizovani kriminal, a vlasti su uspele da uđu u "100 virtualnih servera" sa podacima kompanije koji se trenutno analiziraju.

Državni tužilac je u saopštenju naveo da je cij pretresa "dolaženje u posed dokumenata povezanih sa informacijama objavljenim u medijima, koji ukazuju da se firma bavila ilegalnim aktivnostima".

"Mosak Fonseka" negira da je uradila bilo šta nezakonito, već da je samo otvorila ofšor račune i anonimne šel kompanije za svoje klijente i da nije imala uvida u to na koji način se koriste ti računi.

Nemački list "Zidojče cajtung" dobio je ogroman broj dokumenata "Mosak Fonseka" od anonimnog izvora i podelio ih sa više od 100 medijskih grupa preko Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

"Panamski papiri" su pokazali da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, naveo je na sajtu ICIJ.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.
 

2024 © - Vesti online