Sreda 13.04.2016.
13:56
Vestionline

Teško je biti preduzetnik, ali je lako voditi Narodnu banku

Tanjug
Uvek je pametno trošila vreme: Jorgovanka Tabaković

- Da bi bio preduzetnik čovek mora u sebi da ima jedan izazov rizika koji je spreman da prihvati. Čitav život je rizik i ništa nije sigurno. Ali rizik da budeš svoj, rizik da se upustiš u neizvesne vode finansiranja proizvodnje, plasiranja, naplate, sticanja prijatelja, poslovnog okruženja, to je rizik za koji ja nisam imala dara - rekla je Tabaković.

Ona kaže da voli posao koji danas obavlja i da su rezultati koje je postigla institucija koju vodi evidentni, te da je isto kao što je sada posvećena tom poslu, svojevremeno kao devojčica bila posvećena šivenju, a kasnije i vezenju.

Ako nije smela da prihvati rizik za jednu sebe, odakle joj hrabrost da prihvati rizik i vodi računa o valuti celog jednog naroda?

Jedan od njenih hobija bilo je šivenje, pa je kao devojčica od 10 godina vadila šnitove iz Burde koju je pozajmila od starije sestre od strica a šivenje učila na mašini svoje komšinice, tetka Dese, kojoj je zauzvrat zalivala baštu.

- Sama sam počela da pravim šnitove po Burdi, ali mi to nije bilo dovoljno. Učila sam sve o materijalima koji se koriste, o prirodi održavanja,o flizelinima, o rasjferšlusima, o načinu na koji se to radi, čitajući sve knjige koje sam o tome mogla da pronađem - rekla je Tabaković.

Prošle nedelje je,kako kaže, iz stana pokojne svekrve donela svoje Vilerove goblene i okačila ih u svom stanu, kao dokaz kako je jednog gimnazijskog raspusta napravila belešku o svojoj mladosti.

To je bilo vreme kada hobi nije bio sedenje po kafićima, već kada su se veštine i umeća učili na folklorima i sportskim aktivnostima, navela je ona i istakla da će NBS i ona kao guverner stvaranjem stabilnih uslova poslovanja raditi na tome da pomogne da se rizici privatnog posla smanje na najmanju moguću meru.

2024 © - Vesti online