Petak 08.04.2016.
19:49
Vestionline

Specijalni sud za OVK: Agim Čeku će prvi odgovarati za zločine nad Srbima?

youtube.com
Prvi na optuženičkoj klupi: Agim Čeku

List navodi da se očekuje da će se optužnica protiv Čekua odnosti na nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima. Objavljivanje optužnice očekuje se tek u septembru ove godine. Inače čeku je poslanik Demokratske partije Kosova.

Pravosuđe Srbije Čekua tereti za ratne zločine nad srpskim narodom u Hrvatskoj i na Kosmetu. Na osnovu međunarodne poternice Okružnog suda u Nišu iz 2002. godine, Čeku je kao komandant KZK dva puta hapšen u Ljubljani oktobra 2003. i Budimpešti marta 2004. godine, ali je oba puta pušten na intervenciju tadašnjeg šefa UNMIK-a Harija Holkerija.

Sedmog maja 2009. godine Čeku je u Parizu potvrdio da je proteran iz Kolumbije, gde je bio nakratko uhapšen po zahtevu za isporučenje u Srbiju, a potom pušten pošto po tamošnjem zakonu za dela počinjena pre 2005. nije moguće zadržavanje i izručivanje stranih državljana. Dana 24. juna 2009. bio je zadržan na graničnom prelazu Gjueševo, iz Makedonije u Bugarsku. U Bugarsku je išao po pozivu bivšeg ministra spoljašnjih poslova Solomona Pasija. Prvobitni 24 časovni pritvor mu je produžen na 72 časa, a Srbija je od Bugarske zatražila njegovo izručenje.

Vojska Hrvatske i OVK

Kada je 1991. godine počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, Čeku dezertirao iz JNA i u oktobru iste godine priključuje se hrvatskom Zboru narodne garde, a potom i hrvatskoj vojsci. Čeku je komandovao jedinicom, koja je 1991. godine na području Gospića izvršila nekoliko otmica, ubistava i masakr nad Srbima. Odgovorni su za likvidaciju i nestanak od oko 170 Srba. Generalski čin stekao je u akciji u Medačkom džepu, septembra 1993. godine kojom je rukovodio. U akciji su upotpuno uništena  srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj i ubijeno 88 Srba, od kojih 42 civila, a među njima 17 žena.

Posle Oluje Tuđman je Čekuu dodelio čin stožernog brigadira i više puta ga odlikovao. Godine 1998. vraća se na Kosovo i Metohiju i staje na čelo terorističke OVK. Organizuje napade na snage bezbednosti Republike Srbije i čini mnoge zločine nad srpkskim civilima.U maju 1999, Čeku je postavljen za šefa štaba OVK, zamenivši Sulejmana  "Sultana" Selimija. Dolazak međunarodnih snaga na Kosmet, u junu 1999, Čeku je dočekao kao načelnik štaba OVK, a kada je upravu nad Kosovom preuzeo UNMIK, Čeku postaje načelnik Kosovskog zaštitnog korpusa.

Kriminalne aktivnosti

Od proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije, Čeku je počeo da se bogati, a sve to zahvaljujući kriminalnim aktivnostima. Rođeni brat Agima Čekua, Edhem Čeku, pod bratovim patronatom je ključni kosovski švercer oružja, droge i organizator ilegalne trgovine akciznom robom na području Peći. Glavni saradnici su mu Daut Kadriovski i Rufat Musa. Agim Čeku stoji iza preduzeća "Sloga" iz Prištine, kojem pripadaju hoteli "Grand" i „Božur“ i u kojima se nalaze centri prostitucije, droge i kocke, s tim što mu poslove vodi Sulejman Selimi. Ima oko 60 lokala širom Kosova i Metohije. Vrlo je blizak sa  Rahimom Ademijem, Ramušom Haradinajem, Ademom Krasnićijem, Muratom Jašarijem, Šaćirom Šaćirijem, Šefketom Muslijuom i Hašimom Tačijem, sa kojim kontroliše sve javne i tajne aktivnosti KZK.

2024 © - Vesti online