Petak 08.04.2016.
12:01
D. Marković - Vestionline

Hrvatsko licemerje i Srbija bez kompasa

Tanjug/Fotomontaža
Vreme je da se stavi tačka na demagogiju i počne sa rešavanjem problema: Vučić (levo) i Karamrko

I dok se Srbi u Hrvatskoj bezuspešno bore da povrate svoju mučki otetu imovinu, prisvojenu tokom rata devedestih i suočavaju sa eskalacijom mržnje i netrpeljivosti, hrvatski političari se busaju u prsa i traže da Srbija ispuni iste kriterijume koje oni nisu, kako bi se priključila Evropskoj uniji.

Simptomatično je da se sve dešava posle oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju koji stoji kao kost u grlu svim hrvatskim nacionalistima. Prikrivanjem nesposobnosti da se reše problemi u zemlji, skupljaju se jeftini poeni na ratnohuškačom nacionalizmu koji sve više poprima obrise ozloglašenog Pavelićevog ustaštva, što postaje realna opasnost ne samo za Srbe, već i čitavo hrvatsko društvo.

S druge strane srpski brod nastavlja svoju plovidbu bez kompasa, vodeći se samo legendom o izobilju koje nas čeka u Evropi kad se sklonimo pod njene skute. A u stvari mi imamo izobilje migranata, straha od terorizma, sve veće ekonomske krize i neizvesnosti oko budućnosti EU koja sada sve više liči na Frankeštajna, pogrešno sklopljenog, nego na vrata raja o kojima propoveda domaća politička elita.

Umesto da stopiranje pregovora od komšija preko tarabe shvatimo kao šansu da se malo distanciramo od posrnule Evrope i počnemo da rešavamo suštinske životne probleme, kormilari srpskog Titanika koriste priliku da na nacionalnoj demagogiji pabirče glasove pred izbore. Umesto da iskoristimo hrvatsko licemerje i postavimo pitanje gomile problema sa kojima se Srbi bore u Hrvatskoj, premijer i njegova svita se busaju u junačke grudi.

Vreme je da se političari sa obe strane granice uzmu u pamet što bi se narodski reklo, i počnu da rešavaju sve one suštinske egzistencijalne probleme koji se guraju pod tepih i omoguće koliko toliko normalan život. Jer, u ovo vreme sveopšteg bezumlja i haosa, najmanje što nam je potrebno su razulareni političari čije gluposti i nebuloze ne može nijedna voda da spere.

2024 © - Vesti online