Četvrtak 07.04.2016.
14:29
J. L. Petković - Vesti

Osveta prevarenih glasača?

Tanjug
Policija ne hvata počinioce

U predizbornoj kampanji, koja se i te kako oseća među Srbima na KiM, osim osude, ovakva dešavanja zahtevaju i odgovor pitanje: Da li je na Kosovu u toku srpsko-srpski sukob zbog politike ili nečeg drugog?

Momčilo Trajković, lider SPOT-a, ocenjuje da će se "stvari sve više komplikovati i zaoštravati, jer oni koji bi trebalo da brinu o patnjama naroda, svoj patriotizam debelo naplaćuju i još misle da su uzeli malo!"  Gradonačelnik opštine Gračanica, Vladeta Kostić, tvrdi da "aposlutno nema srpsko-srpskog sukoba zbog politike". 

Nije tajna

"Vučiću pederu, postavio si najveće lopove na vlast, zapošljavaju bogataše, a za sirotinju nema mesta. Moraću da počnem da ubijam", glasi poruka ostavljena Lazićima zajedno sa neeksplodiranom bombom. Na drugoj piše: "Za donacije i vaučere koje ste podelili tek ćete da ispaštate".

Lokalni funkcioner Zlatko Lazić ne zna ko bi mogao da stoji iza takve pretnje, jer, kako je istakao, on pomaže mnogima i ni sa kim nije imao problema. U Gušterici, poruku je pod kapijom našao i Ratibor Arsić, ubeđen da je na njegov prag stigla greškom. Obe porodice su ranije pretrpele i stres i materijalnu štetu od podmetnutih požara u njihovm objektima.

Među Srbima na Kosovu nije nikakva tajna da pojedinci primaju plate i u srpskom i u kosovskom sistemu (takozvane vaučere), i da se to smatra legitimnim partijskim plenom kojim je upravljao svako ko se izborio za vlast. Nije tajna ni Beogradu, što je spomenuo i šef Kancelarije za KiM, Marko Đurić, objašnjavajući motive da pozove zaposlene u budžetskim ustanovama da odvoje novac za humantirani Fond Eparhije raško-prizrenske: "Pitao sam da li bi funkcioneri i oni koji primaju duple plate odvojili novac da pomognu Fond".

O zloupotrebama se šuška

Svi sagovornici "Vesti" bez rezerve osuđuju napade i nasilje, ali nerado javno govore o eventualnim zloupotrebama lokalnih funkcionera. U pričama, koje većina tiho izgovara, naslućuje se da ima istine.

Najoštrija osuda incidenata

- Ne znam koji su motivi tih napada, ali ih najoštrije osuđujem. Ne bih želeo da se bilo kom Srbinu na prostoru centralnog Kosova nešto loše desi. Srpsko-srpski politički sukob traje duže vreme, ali se ne sme rešavati na ovaj način - ističe Živorad Lazić, profesor u srednjoj školi.

Živorad Lazić, profesor u srednjoj školi, ističe da fizički obračuni, podmetanje bombi ili preteća pisma nisu način da se rešavaju problemi, i da oni koji to rade "imaju sasvim drugačije namere i ciljeve". O zapošljavanju u budžetskim ustanovama kaže da se "čini velika napravda prema narodu".

- Stanovi idu onima koji već imaju nekretnine u centralnoj Srbiji, a posao članovima familije i partijskim kadrovima. Više faktora koji utiču na veliko nezadovoljstvo na centralnom Kosovu je izmešano - ističe naš sagovornik, koji je odlučio da govori pod punim imenom. Drugi su želeli da ostanu anonimni. 

- Zbog glasova je mnogima obećan posao, a stanovi i radna mesta na kraju su podeljeni partijskim kadrovima. Dok jedan deo prima novac u dva sistema, i srpskom i albanskom, prevareni glasači čekaju posao - kaže Milan A. 

- Kako se količina novca iz srpskog budžeta smanjuje i šire glasine o mogućim otpuštanjima, tako nezadovoljstvo raste - primećuje Marija K: 

- Obećanja Srpske liste su se pokazala samo kao prazna priča, a do radnih mesta i tih famoznih vaučera dolaze samo rodbina i prijatelji. Zapošljavaju se žene u nekim malim organizacijama, pa onda te organizacije dobijaju projekte. Nezadovoljni smo načinom na koji su se uvek delili stanovi, pa čak i građevinski materijal.

Napadi na funkcionere

Ne tako davno, zapaljeni su automobili Negovanu Šaranoviću, sekretaru Privremenog organa opštine Priština u srpskom sistemu, i pravnom zastupniku opštine Gračanica u kosovskom, kao i direktoru gračaničke bolnice dr Nebojši Milovanoviću. On je na ulaznim vratima zatekao pretnju: "Pošto nema posla za mene, gorećete jedan po jedan!" Mediji su tada naveli da su pretnje stigle i direktoru Direktorijata za urbanizam opštine Dejanu Jovanoviću, kao i zameniku predsednika opštine Gračanica u kosovskom (predsedniku Privremenog organa Skupštine grada Priština u srpskom sistemu) Ljubinku Karadžiću.

A. Čukić
Momčilo Trajković

Prezdovoljni i nezadovoljni

Momčilo Trajković, lider SPOT-a, tvrdi da je "katasrofalna partijska politika Srbije koja se sprovodi na KiM stvorila dve grupe ljudi: prezadovoljne i nezadovoljne".

- Članovi partija na vlasti uglavnom su sebe dobro siturali, pa ne razmišljaju šta je sa sirotinjom. Narod vidi da to nisu stekli radom već privilegijama. Analizirajte pojedine funkcionere na KiM i videće da su svi članovi njihove uže i šire porodice zaposleni, ili na važnim funkcijama, dok s druge strane imate porodice koje nemaju ni za minimalnu egzistenciju - pojašnjava Trajković.

On dodaje da "u takvim relacijama dolazi do revolta, koji se na žalost, sve više ispoljava na neprihvatljiv način": 

- Nije rešenje, pogotovo ne na Kosovu, da se bombama i diverzijama rešava i onako vrlo komplikovana situacija. Trenutak je da i Beogradu i njegovi jurišnici na KiM preispitaju sebe i svoju politiku. Plašim se da polusvet koga su ovde instalirali da upravlja ovim nesrećnim narodom, neće promeniti svoje ponašanje - upozorava Trajković. 

Gračanica simbol jedinstva

Vladeta Kostić, gradonačelnik Gračanice, tvrdi da "aposlutno nema srpsko-srpskog sukoba zbog politike", i da je ta opština "simbol srpskog jedinstva".

A. Čukić
Vladeta Kostić

- U našoj opštini sve relevantne političke opcije, bez obzira da li su vlast ili opozicija, sarađuju veoma konstruktivno o čemu govore i rezultati lokalne samouprave - kaže on. Na pitanje da li se "zapošljavaju bogataši, a za sirotinju nema mesta", Kostić odgovara da "su bogati već prodali deo svoje imovne i odselili se, ili su tu samo formalno".

- Ta tvrdnja je aposlutna i čista laž, politički pamflet politički mrtvih takozvanih lidera Srba na KiM ili nekih bivših funkcionera lokalne samouprave koji bi da se vrate plasirajući neistine i izazivajući nestabilnost. To je poslendnji trzaj onih koji nemaju nikakvo uporište među narodom u Gračanici - zaključuje Kostić. Smatra da je Gračanica "najbolji primer" kako postaviti sistem da nema duplih plata i ističe da je u više od 95 odsto slučajava takva situacija rešena.

- Bio bih najsrećniji kada bi sve većinski srpske opštine sledile primer opštine Gračanica, i onda na Kosovu ne bismo imali toliku zastupljenost duplih primanja. 

2020 © - Vesti online