Utorak 05.04.2016.
22:45
Vestionline

Pala i prva "žrtva" Paname

Reuters
Podneo ostavku ne mesto premijera Islanda: Sigmundur David Gunlaugson

On je ostavku podneo pošto je u ponedeljak objavljeno da su on i njegova supruga u decembru 2007. godine na Devičanskim ostrvima kupili ofšor-kopaniju "Vintris", a dve godine kasnije Gunlaugson je svojih 50 odsto prodao supruzi za jedan dolar.

Gunlaugson je izjavio da ni na koji način nije prekršio zakon, jer su i on i supruga platili sve poreze, ali je zbog pritiska javnosti bio primoran da podnese ostavku, preneo je AP.

Predsednik Islanda Olafur Ragnar Grimson još nije potvrdio da je primio ostavku premijera, a ukoliko je prihvati, Gunlaugson će biti prva žrtva jučerašnjeg objavljivanja više od 11 miliona poverljivih finansijskih dokumenata advokatske kancelarije Mosak fonseka iz Paname.

Gunlaugson je tražio od predsednika države da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore, ali je Grimson to odbio, uz obrazloženje da želi da se konsultuje sa liderima svih stranaka vladajuće koalicije.

Pored Gunlaugsona, u "panamskim papirima" navodi se i ime ministra finansija Bjarnija Benediktsona, lidera Nezavisne stranke, mlađeg partnera u koaliciji, koji je takođe skratio boravak u Floridi kako bi se vratio u zemlju.

Prema "panamskim papirima" 41-godišnji Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su of-or kopaniju Vintris Ink na Devičanskim ostrvima u decembru 2007. godine. On je krajem 2009. godine prodao svoj udeo od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP.

Zamera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udeo u vlasništvu holdinga.

2024 © - Vesti online