Utorak 05.04.2016.
17:22
Tanjug, Vestionline

FOTO: Evo kako se "Šarli ebdo" zeza sa Panamom

 
"Šarli Ebdo" je pod naslovom "Fiskalni terorizam", objavio listu imena osoba uključenih u ovaj skandal, a koje su pre nekoliko dana otkrili nemački list "Ziddojče cajtung" i Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, prenose španski mediji.

Karikaturista "Šarli Ebdoa" Vilemin je na naslovnici nacrtao grupu ljudi koji liče na kriminalce, a u ruci drže papir sa natpisom "Ja sam Panama", po uzoru na slogan "Ja sam Šarli".

Taj slogan je osmišljen posle terorističkog napada džihadista na redakciju tog nedeljnika u januaru 2015. godine, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Juče je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama.  

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza. 

2024 © - Vesti online