Ponedeljak 04.04.2016.
09:05
Vestionline

Hag pritiska Srbiju da izruči troje radikala

Tanjug/AP
Hag ne odustaje od radikala

Haški tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića da su zastrašivali svedoke u predmetu protiv Šešelja. 

Uprkos tome što je lider SRS-a Vojislav Šešelj oslobođen krivice u Haškom tribunalu, kaže Golčevski, nalog za hapšenje troje radikala zbog nepoštovanja suda i dalje je na snazi jer je to poseban predmet. 

Golčevski je rekao za beogradske medije da ostaje i zahtev Tribunala da Vlada Srbije redovno, odnosno na svake dve sedmice, izveštava sudsko veće o naporima za njihovo hapšenje i izručenje. 

Zbog toga što nisu uradile ništa da se troje radikala nađu u Hagu, Tribunal je naložio vlastima Srbije da na svakih 15 dana šalju izveštaj o tome šta čine da ih uhapse i izruče. 

Radeta: Dokazaću nevinost

Poslednji takav izveštaj objavljen je 25. marta, u kome je predstavnik Vlade Srbije Saša Obradović obavestio Tribunal da je od Ministarstva pravde primio usmeno obaveštenje da je "domaći predmet u postupku za predaju okrivljenih" prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost, kao što je i najavljeno u prethodnom izveštaju Tribunalu. 

Obradović je naveo da će čim dobije obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda donio rešenje, obavestiti Tribunal o tome radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred pretresnim većem. 

Radeta je nekoliko puta istakla da u Hag dobrovoljno neće ići, što je potvrdio i sam Šešelj, tvrdeći da Vlada Srbije nema pravni osnov da je izruči, te da će, ukoliko to učini, prekršiti Ustav. 

Međutim, Radeta je navela da bi u slučaju da se postupak vodi u Srbiji i pored "neustavnosti" tog postupka, dokazala svoju nevinost. 

2024 © - Vesti online