Nedelja 03.04.2016.
16:34
Vestionline

Hrvatska: Srbija u EU kad ispuni naše uslove!

commons.wikimedia.org
Hrvatska uslovlja ulazak Srbije u EU

Kovač je rekao da Hrvatska insistira na stavu o promeni zakona o ratnim zločinima, te državno-sporazumna prava za hrvatsku manjinu budu uslovi za zaključenje pristupnih pregovora sa Srbijom.

Kao što je Beograd, pod pritiskom EU, počeo da odnose sa Prištinom usmerava u dobrosusedske, mora promeniti zakon o ratnim zločinima, kao i da državno-sporazumno reguliše prava hrvatske manjine. Želimo da te tačke budu uslovi u pregovorima, kao i da moraju biti primenjene tokom pregovora", rekao je Kovač u intervjuu austrijskoj agenciji APA. 

- U suprotnom, pregovori neće biti zaključeni - uveren je Kovač. 

On je podsetio da je Srbija zbog, pre svega od Nemačke i Velike Britanije, traženog dijaloga sa Prištinom dve godine čekala na početak pristupnih pregovora i istakao da se Beograd zbog toga nikome nije žalio. 

- Zagreb sada traži ukidanje jednog zakona koji sudovima u Srbiji omogućava suđenje za ratne zločine počinjene na prostoru cele bivše Jugoslavije. To nije u skladu sa duhom pomirenja i dobrosusedske saradnje - istakao je on. 

Kovač je istakao da Hrvatska želi sa Srbijom da ima partnerstvo, kao što postoji između Nemačke i Francuske. 

- Partnerstvo ne znači da Srbija sebe predstavlja kao sudiju za čitav prostor bivše Jugoslavije i time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo i Hrvatska očekuje da taj zakon bude promenjen - naglasio je on. 

2024 © - Vesti online