Četvrtak 31.03.2016.
20:09
Vestionline

Cijuknula i EU: Oslobađanje Šešelja loš signal

commons.wikimedia.org
Zna da je Šešelj počinio zločine: Ulrike Lunaček

- Nedelju dana posle presude bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, današnja oslobađajuća presuda vođi srpskih nacionalista Vojislavu Šešelju najverovatnije je pravno obrazloživa, i tu sudije Haškog tribunala imaju zadnju reč. Međutim, politički se upućuje loš signal - naglasila je Lunaček.

Ona je ukazala da je Šešelj bio glavni propagator "velike Srbije" i u aktuelnoj predizbornoj kampanji, kao lider SRS, ponovo je predvodnik ekstremnih srpskih nacionalista.

- Koliko presuda Karadžiću nije bila presuda usmerena protiv celog srpskog naroda i njegove istorije, tako i današnja oslobađajuća presuda Šešelju ne sme biti poistovećena sa generalnom amnestijom za zločine u proteklim ratovima - podvukla je Lunaček.

Ona je istakla da ne postoji kolektivna krivica za srpski narod, ali da postoje osobe koje su počinile zločine, a među njima je i Šešelj.

Kako oslobađajuća presuda ultranacionaliste Šešelja ne bila iskorišćenja kao ruganje hiljadama žrtava rata neophodno je, posebno u predizbornoj kampanji, da se upute jasne političke poruke koje bi onemogućile takve interpetacije, i to u Srbiji i EU, naglasila je Lunaček.

2024 © - Vesti online