Petak 01.04.2016.
09:41 >> 01:33h
P. Vranešević - Vestionline

Vučić krave zamenio policijom

youtube.com
"Ajmo smešak za kameru, potrebni su nam glasovi..."

Kad ne znaš šta ćeš, pričaj o tajkunima...

Premijer Aleksandar Vučić uporno se trudi da nam prikaže kako su uz njega svi slojevi društva. Neumorno priča da treba da se ujedinimo (naravno, sa njim na vlasti, potpuno suprotno je besedio dok je bio u opoziciji), pa se tako, između ostalih, u predizbornom spotu vladajuće Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", pojavljuju i uniformisani policajci. U trenutku kada dođe njihov red da se smeškaju u kameru, narator (pomenuti Goncić) objašnjava da je to deo borbe protiv tajkuna u Srbiji.

Šta je tu problem? Ustav Republike Srbije jasno propisuje da pripadnici policije ne mogu da budu članovi političkih stranaka (član 55). Nije moguće na osnovu spota da se zaključi da li su policajci članovi ili simpatizeri SNS-a i neprikosnovenog lidera Vučića, ali njihovo pojavljivanje u uniformi jasno upućuje na to da oni podržavaju tu stranku. To je u suprotnosti sa Zakonom o policiji koji propisuje da je depolitizacija jedno od osnovnih načela obavljanja policijskih poslova (član 32).

Zakon o policiji dodatno precizira pomenutu ustavnu odredbu. Policajci ne mogu stranački da se organizuju, kao ni politički da deluju (član 169). Samim pojavljivanjem u predizbornom spotu, jasno je da oni politički deluju. Takođe, policijski službenici ne mogu u uniformi da prisustvuju stranačkim skupovima, osim ako su radno angažovani (član 169). Predizborni spot u širem smislu može da se shvati kao stranački skup, jer ima isti cilj, a to je da se prenese poruka zašto treba da glasamo za određenu političku opciju.

Pustite policajce, vratite se govedima...

U skladu sa ne baš tako svetlom tradicijom SNS-ovaca, čim se u javnosti oko nečega podigne malo prašine, usledi demanti, za koji je ovaj put bio zadužen ministar policije Stefanović, a koji je izjavio da se u spotu ne pojavljuju "pravi" policajci i da su uniforme samo "pozajmljene".

Međutim, čak iako je to istina, a imamo osnova da u to sumnjamo, ipak se radi o svesnom varanju ljudi, jer je malo verovatno da će velikih broj gledalaca, naviklih da "gutaju" svakojake rijalitije, izmišljene životne priče i prikazivanje "ružičaste" stvarnosti, pomisliti da se u stvari radi o "lažnim" policajcima.

Takođe, u korišćenju policijske uniforme u predizbornom spotu stranke koja se na rečima zalaže za depolitizaciju policije, nema nikakvog javnog interesa, već samo interesa vladajuće klike koja će sve učiniti da na vlasti i ostane.

Na kraju, nadam se da će političari, naročito ovi na vlasti, do kraja kampanje ipak da se vrate govedima i drugim životinjama u cilju prikupljanja glasova. Jeste sramotno, ali bar nije protivustavno.

2024 © - Vesti online