Utorak 29.03.2016.
08:49

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Srbiju krunisati kraljem

D. Lazić
Kreće na tron: Prestolonaslednik Aleksandar Karađorević

Udruženje deluje pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra Drugog Karađorđevića. Održalo je prekjuče prvi kongres i svečanu akademiju u Vrnjačkoj Banji povodom 75 godina od proglašenja punoletnim i stupanja na tron prestolonaslednikovog oca, odnosno poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića. Tom prilikom, Udruženju je od SPC uručen i Orden Svetog Save Drugog stepena.

Marković je u svom obraćanju istakao da Srbija danas "ima političku klasu, ali nema političku elitu".

- Čovek ne bira vreme u kome će živeti. Ali bira šta će u vremenu koje mu je dato učiniti za sebe, svoju porodicu, svoju državu. Nade naroda koje se probude na ulici uvek se iznevere u kabinetima - rekao je Marković i pozvao učesnike skupa da se okupe oko promene Ustava koja će demokratiju u Srbiji uspostaviti kao parlamentarnu monarhiju i tako dovrše proces krunisanja demokratije.

Kongresu i svečanoj akademiji, koji su održani uz blagoslov patrijarha Irineja, prisustvovali su i prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, vladika toplički Arsenije, inače patrijarhov vikarni episkop.

- Svi smo danas ovde jer verujemo da čast i ponos mogu da se obnove. Da to dugujemo svojoj zemlji i svojim precima. Možemo mnogo da naučimo od vremena u kom su živeli i stradali naši preci - poručio je princ Aleksandar.

Akademik Matija Bećković je bio sprečen da dođe, pa je u pozdravnom dopisu podsetio da je kralj Petar Drugi Karađorđević Drugi svetski rat "počeo kao najslavniji, a završio kao najtragičniji evropski vladar".

Pristalica sve više

Predsednik Mario Majstorović je podsetio da je Udruženje Kraljevina Srbija osnovala grupa studenata Beogradskog univerziteta 2008. godine, kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra, sa primarnim ciljem obnove monarhije u Srbiji.
- Naše Udruženje je postalo najveće monarhističko udruženje u Srbiji sa stalnim rastom broja članova. Trenutno broji više od 18.000 članova, mahom mlađih od 35 godina, koji su organizovani u preko 80 odbora i povereništava širom Srbije - istakao je Majstorović.

- Povratak mu je zabranjen, imovina konfiskovana, državljanstvo oduzeto. Republika Srbija nema druge istorije osim istorije Komunističke partije. Kobno je da se ta istorija produžuje i da Srbija pored krune koju ima ostane gologlava, kao da je nema. Srbija je kraljevina, a srpski narod je narod jednoga kralja - poručio je Bećković.

Vladika Arsenije naglasio je da prestolonaslednik i ideja o ponovnom uspostavljanju monarhije uživaju bezrezervnu podršku Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom.

2024 © - Vesti online