Subota 26.03.2016.
20:55
Vestionline

Roskosmos odlučio: Ovo je godina Jurija Gagarina

wikipedia.org
Prvi čovek koji je odleteo u svemir: Jurij Gagarin u Varšavi 1961.

Sovjetski astronaut Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovek koji je otputovao u kosmos u svemirskoj letelici "Vostok 1". Time je era kosmonautike otvorena, javio je "Sputnjik".

Povodom jubileja, širom Rusije biće organizovane brojne manifestacije, izložbe o osvajanju svemira i festivali.

"Roskosmos" je saopštio da namerava da pomogne vlastima Saratovske oblasti da izgrade memorijalni kompleks na mestu gde se Gagarin prvi put prizemljio. Ranije je ruski vicepremijer Olga Golodec predložila da se napravi muzej na mestu prizemljenja Gagarina, rekavši da je to mesto "skoro sveto".

Sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin u svemirskoj kapsuli "Vostok 1" poleteo je sa kosmodroma u Bajkonuru. Obleteo je jedan krug oko zemlje za jedan čas i 48 minuta. Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na čas i dostigao je visinu od 327 kilometara.

Prilikom sletanja, Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se prizemljio.

Jurij Gagarin je poginuo 27. marta 1968. godine u avionskoj nesreći dok je testirao jedan mlazni avion. Trebalo je to da bude, kako je sam izjavio pred let, jedan rutinski zadatak. Bile su mu svega 34 godine. Urna sa njegovim pepelom postavljena je uz zidine Kremlja.

Međunarodni Dan kosmonautike, takođe, slavi se 12. aprila, na datum kada je prvi čovek - Jurij Gagarin - otputovao u kosmos.

2024 © - Vesti online