Petak 25.03.2016.
05:30
Vestionline, autoblog.rs

Ovo su najpoznatiji borbeni transporteri

commons.wikimedia.org/Digr
Čuveni proizvod ruske fabrike GAZ

Tako i poznata transportna vozila i vanovi, dobijaju potpuno novu ulogu i kako su koncipirani kao vojna borbena vozila. Ovo su samo neki od najpoznatijih i najboljih.

GAZ-2330 Tigar, proizvod je čuvenog ruskog GAZ Zavoda, tačnije, njihovog vojno industrijskog pogona. Ovaj terenac je opremljen mitrljezom kalibra 7,62 mm ili bacačem granata od 30 mm. Sam terenac poseduje turbo dizel motor od 250 konja, opremljen petostepenim menjačem u automatik i manuelnom izdanju. Maksimalna brzina ovog vozila je 125 kilometara na sat. Vozilo može da ima do devet članova posade, opremljeno je radio vezom i može biti deo pozadine ili obezbeđenja konvoja, kao i vozilo za specijalne zadatke i misije spasavanja.

TATA LAMV je još jedan dokaz koliko i na koji način Indija postaje ozbiljan takmičar u međunarodnoj utakmici, kako onoj u industriji automobila, tako i u trci modernizacije vojske i naoružanja. Ovo sjajno vozilo poseduje zaštićenu kapsulu za posadu,  koja daje posebnu zaštitu kod susreta sa minama.

Vozilo može da ima do dest članova posade. TATA LAMV može posedovati osmatračnicu, sistem komunikacije i osmatranja, kao i montažno demontažnu platformu za naoružanje. Maksimalna brzina vozila je 105 kilometara na sat.

EAGLE 4x4 je specijalizovano borbeno vozilo iz proizvodnje General Dynamics European Land Systems. Vozilo poseduje potpuno zaštćenu kabinu izrađenu od čelika elektrootpornim zavarivanjem. Potpuno je zaštićen od mina i balističkih raketa. Može da razvije brzinu od 110 kilometara na sat i težinu od 10 tona.

Iveco LMV je proizvod čuvene italijanske fabrike Iveco, tačnije njenog vojnog pogona. Iveco nudi model u različitim dimenzijama, sa nekoliko varijacija krova, limarije i stepena zaštite. Zaštitna oprema se nudi u tri varijante, u zavisnosti od misije kojoj vozilo služi, sa posebnom mogućnošču za balističku i protiv minsku zaštitu.

U osnovi, ovo vojno vozilo je izrađeno na platformi čuvenog modela Iveco Daily, te je i ovo razlog zbog čega čak devet velikih svetskih armija koriste upravo ovaj model.

2024 © - Vesti online